Kwaliteit in cosmetische geneeskunde heeft alles te maken met kennis

Dermatoloog Loek Habbema, oprichter en directeur van Medisch Centrum ’t Gooi in Bussum (sinds 1996), pleit voor een realistischer benadering van het vak cosmetische geneeskunde. Zijn visie is helder: geen glamourachtige entourage, maar focus op kennis en kwaliteit. Met zijn enorme gedrevenheid zet hij zich ervoor in om het vak kwalitatief hoogwaardiger te maken en levert daarvoor nationaal en internationaal een wetenschappelijk onderbouwde bijdrage.

Zichtbare imperfecties als gevolg van het verouderingsproces manifesteren zich aan de buitenkant, maar de oorzaak ervan bevindt zich vaak in de diepere lagen van de huid. Niet verwonderlijk dat veel facetten van de cosmetische geneeskunde zijn voortgekomen uit één medisch specialisme: dermatologie. Dermatologen zijn immers met niets anders bezig dan met de huid: hoe zit die huid in elkaar, hoe reageert de huid op bepaalde prikkels? Kortom: het is een vak apart. Helaas zijn er tegenwoordig veel dokters die cosmetische geneeskunde ‘erbij doen’, een dagje in de week. Loek Habbema, die zich al meer dan twintig jaar fulltime focust op cosmetische dermatologie, ziet het met lede ogen aan. “Hoe kun je op die manier ooit de gewenste kwaliteit bieden? Om de patiënt op de beste manier te helpen en informeren – want dát is waar het om draait – is het belangrijk om de juiste vaardigheden voor alle behandelingen onder de knie te krijgen, of er op zijn minst weet van te hebben. Die kennis en ervaring hebben wij al jaren in huis.

Vertrouwd en no-nonsense
Medisch Centrum ’t Gooi biedt een breed scala aan behandelingen op het gebied van cosmetische dermatologie en is een van de weinige klinieken die ook onderzoek doen naar diverse behandelingsmethoden, om deze met nóg hogere kwaliteit te kunnen leveren. Habbema heeft een broertje dood aan zogenaamde ‘prikklinieken’ waar het behandelrepertoire zeer bepekt is, of de salons waar een dokter langskomt om prikjes te geven. “We moeten ernaar streven dat de kennis in de toekomst breder wordt. Dat houdt in dat je er als specialist meer tijd in moet steken. Dit vak is zo groot en zo veelomvattend, dat kan onmogelijk door één iemand worden beheerst.” Veel commerciële nieuwe klinieken zien er gelikt uit, met jeugdig personeel in dienst, maar dat is slechts de buitenkant. Waar het écht om draait, is de kwaliteit. Bij Medisch Centrum ’t Gooi is de sfeer vertrouwd en no-nonsense. “Onze medewerkers zijn geen afspiegeling van de heersende schoonheidsidealen. Want, gelukkig, kan bijna niemand daaraan voldoen. Ik pleit voor een realistischer benadering van het vak. Weg met dat glamourachtige. Steeds meer jonge mensen laten zich behandelen met botox. Prachtige meisjes die kennelijk onzeker worden gemaakt door de perfect gefotoshopte gezichten en lichamen die in de media wordt getoond. Dat is beslist niet de bedoeling van dit vak.”

Kennis delen
Als specialist in onder andere vetstapelingsziekten en liposuctie staat Medisch Centrum ’t Gooi voor kwaliteit en optimale begeleiding van de patiënten. Om te beginnen is het noodzakelijk zorgvuldig te onderzoeken wat de patiënt wil bereiken, en of dat reëel is. Niet voor niets duurt een intake bij minimaal een uur, vaak langer. “Zou je dat nou wel doen?” is een vraag die Loek Habbema vaak stelt aan zijn patiënten. Ethisch handelen is voor hem een vanzelfsprekendheid. Het resultaat van zijn behandelingen oogt altijd volstrekt natuurlijk, dat is voor hem een voorwaarde. Een ander mag nooit zien dat er iets aan het gezicht of lichaam gedaan is. Wat is de sleutel tot een succesvol behandeltraject? “Het draait allemaal om kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit. En dat heeft weer alles te maken met kennis. Veel kennis.” zegt de arts stellig. Om zijn bijdrage te leveren aan het verspreiden van kennis besteedt Habbema een groot deel van zijn tijd aan het geven van lezingen over de gehele wereld. Hij heeft tijdens die congressen dan zelf ook weer de mogelijkheid om door lezingen van andere experts op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in zijn vakgebied. En dan natuurlijk ook in de wandelgangen, waar ideeën worden uitgewisseld. Het delen van kennis is ongelooflijk belangrijk. Bij congressen van American Academy of Cosmetic Surgery bijvoorbeeld, komen er specialisten uit alle vakgebieden samen. Dermatologen, oogartsen, kaakchirurgen, KNO-artsen. “Dat is ontzettend leerzaam. Wie teveel op zijn eigen eilandje blijft zitten, mist die brede kijk op het vak.” Habbema is tevens, als enige Nederlander, board-certified door de internationale divisie van de American Board of Cosmetic Surgery. Om dat predicaat te mogen voeren moet een zwaar examen worden afgelegd waarbij kennis en ervaring op alle fronten worden getoetst. Zo geeft de specialist blijk van een goed overzicht op het gehele vakgebied.

Een nieuw leven
Medisch Centrum ’t Gooi heeft zich, naast het brede palet aan behandelingen om de veroudering in het gezicht zo mooi mogelijk te laten verlopen, ontwikkeld tot hét expertisecentrum voor lipoedeem en vetstapelingsziekten. Lipoedeem is een veelvoorkomende aanleg tot afwijkend vetweefsel, met name op de heupen, bovenbenen, kuiten en armen. Wetenschappelijk is hier maar weinig over bekend, de opleiding tot arts besteedt er nauwelijks aandacht aan. Op internet gaan patiënten er zelf mee aan de haal, vanwege het gebrek aan kennis vanuit de medische hoek. Het is een groot probleem, dat nu nog onvoldoende wordt onderkend en waar geen medicijnen voor zijn, legt Loek Habbema uit. “De oorzaak kunnen we niet wegnemen, het zit geprogrammeerd in je DNA. Wel kunnen we vetweefsel als gevolg van lipoedeem weghalen met een speciale liposuctiemethode. Patiënten zijn niet alleen blij met het afgenomen volume, ook de pijnklachten verdwijnen. Ze krijgen echt een nieuw leven en zijn daarvoor ongelooflijk dankbaar!” Hij benadrukt dat lipoedeem niet ernstig hoeft te zijn. Sterker nog: de grootste groep patiënten heeft het maar in lichte mate. “Juist die groep is enorm geholpen met onze behandeling, want zij hebben al een uitstekende lifestyle. Ze worden enkel gehinderd door die benen”. Indien er patiënten met lipoedeem zijn die onvoldoende bewegen of bij de romp veel te zwaar zijn, dan moet dat eerst worden aangepakt. Ook kunnen lipoedeempatiënten vocht in de benen hebben, dat moet ook worden verwijderd, bijvoorbeeld door lymfedrainage en elastische kouden.

Mooier oud worden
De kliniek focust zich daarnaast op het mooier oud worden, onder meer met behulp van botox en opvultechnieken om de huid gladder te maken. Het resultaat van dergelijke behandelingen is uiteraard sterk afhankelijk van de behandelend arts. “Gelukkig zijn cliënten tegenwoordig beter geïnformeerd; ze willen de zekerheid dat het goed en netjes gebeurt”, constateert Habbema. “Ik ben pas tevreden op het moment dat een cliënt terugkomt en zegt: hier ben ik blij mee, dit is wat ik wilde. Een uitgebreide intake is daarvoor essentieel, niet alleen om duidelijk te maken wat er mogelijk is, maar vooral wat níet mogelijk is of tot niet-natuurlijk ogende resultaten leidt. Ik enthousiasmeer cliënten om tevreden te zijn met hoe ze eruit zien vóór de behandeling, daarna kunnen we er een klein extraatje aan geven. Dat kun je doen door bepaalde spiertjes wat te ontspannen waardoor het gezicht er rustiger uitziet. Subtiele veranderingen die de jeugdige verhoudingen terugbrengen. Bang voor een bevroren gezicht hoef je bij ons niet te zijn. Rimpels opvullen doen we bijna niet meer tegenwoordig, we brengen volume terug. Ik leg ook uit dat je als het ware een langetermijncontract met elkaar aangaat. Hoe je er over zes jaar uitziet is het resultaat van een geleidelijk proces. Het geeft voldoening als cliënten in de spiegel kijken en constateren dat ze een veel jeugdigere en frissere uitstraling hebben, ondanks dat ze toch echt ouder zijn geworden.”

Geef een reactie

*