Borstverkleining met liposuctie

Kleine borsten zonder zichtbare littekens

Veel vrouwen kampen met klachten als gevolg van te zware borsten, zoals pijn in de nek, rug en schouders. Toch is een borstverkleinende operatie, met alle risico’s van dien, een grote stap. Medisch Centrum ’t Gooi heeft een unieke alternatieve methode ontwikkeld voor kleinere borsten zonder zichtbare littekens: een veilige ingreep onder plaatselijke verdoving. De resultaten zijn spectaculair.

Beha-bandjes die zwaar op de schouders drukken waardoor er kuiltjes ontstaan. Pijnklachten tijdens het sporten. Frustraties bij de zoektocht naar een mooie, goed passende beha. Zomaar wat problemen waar vrouwen met te zware borsten tegenaan lopen. Maar een borstverkleinende operatie onder algehele narcose is nogal wat. Het gaat gepaard met grote littekens, een langdurig herstel, regelmatig doen zich complicaties voor en wie pech heeft houdt er onnatuurlijk uitziende borsten aan over. In Medisch Centrum ’t Gooi wordt met groot succes een andere methode toegepast om borsten te verkleinen, met behulp van Pure Tumescent Liposculpture (liposuctie). Een zeer veilige ingreep onder plaatselijke verdoving. Doordat er enkel kleine steekjes in de borstplooi worden gemaakt, treden er geen zichtbare littekens op. De vorm van de borsten blijft behouden, en de meeste cliënten kunnen na een paar dagen weer naar hun werk.

Een uitkomst voor veel vrouwen

Tumescent Liposculpture kan worden gezien als een grote verbetering van de klassieke liposuctie. Dermatoloog Loek Habbema, directeur en oprichter van Medisch Centrum ’t Gooi, heeft de in Amerika ontwikkelde techniek verder verfijnd. Hij schreef er ook meerdere wetenschappelijke publicaties over. Het principe van de behandeling is simpel: door vet weg te zuigen neemt het volume van de borst af, zonder dat er beschadigingen worden aangericht.  In het borstweefsel bevindt zich steunweefsel, dat de huid met de spieren verbindt. “Een mooi driedimensionaal netwerk dat zich in het gehele lichaam en dus ook in de borsten bevindt”, legt Habbema uit. “Wanneer je het vet ertussenuit haalt blijft dat netwerk intact, waardoor de borst niet gaat zakken. Bovendien wordt het steunweefsel geactiveerd, doordat ik er met een trillende zuignaald langs beweeg, waardoor het samentrekt. Daardoor wordt de borst gelift.” Het resultaat kleinere borsten zonder littekens.

Gemiddeld vijftig procent minder volume

Een andere bijzonderheid is dat de tepelhof, in tegenstelling tot bij een klassieke borstverkleining, niet weg hoeft te worden gehaald en vervolgens teruggeplaatst. De tepelhof wordt evenredig kleiner. Gemiddeld kan het volume van de borsten door de behandeling met vijftig procent worden verminderd. Hoe hoger de leeftijd van de cliënt, hoe makkelijk het gaat. Habbema: “Bij jonge mensen is het resultaat onvoorspelbaarder omdat zij meer klierweefsel en minder vetweefsel hebben. Van tevoren bespreek ik met mijn cliënten daarom uitvoerig de verwachtingen van de ingreep. Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder en door mijn ervaring met de techniek, kan ik goed inschatten wat het resultaat zal zijn.”

Geen valse verwachtingen

In het najaar van 2015 meldde Monique (45) zich in Medisch Centrum ’t Gooi, nadat ze van een oud-collega over de unieke behandeling had gehoord. “Ik zag erg op tegen een traditionele borstverkleining en wilde geen dramatische verandering aan mijn lichaam”, vertelt ze. Een eerste gesprek met dokter Habbema gaf haar veel vertrouwen. “Er werden geen valse verwachtingen gewekt, de arts maakte een realistische inschatting van wat haalbaar was. Niets werd mij opgedrongen, het is en blijft volledig je eigen beslissing.” Na er een paar weken goed over te hebben nagedacht, hakte Monique de knoop door. Op de dag van in de ingreep was ze gespannen. “Maar achteraf gezien heb ik eigenlijk een hele fijne ochtend gehad. Dit was mijn eerste ervaring met een privékliniek en het viel me op dat de cultuur collegiaal en zorgzaam is. Iedereen is oprecht vriendelijk, van de receptioniste tot de assistente.”

Gestoei met kleding definitief voorbij

Een groot voordeel van borstverkleining door Tumescent Liposculpture is dat cliënten veel sneller herstellen dan na een klassieke borstverkleining. Monique, een fanatieke sporter, zag flink op tegen stilzitten. Maar het viel haar alles mee. Op woensdag werd ze behandeld en die vrijdag was ze alweer thuis aan het werk. De maandag erop verscheen ze weer op kantoor. “Ik kon direct alweer flink wandelen, na een paar weken weer rustig sporten en na zes weken voluit sporten.” Het resultaat van de behandeling is precies wat ze wilde: Monique heeft nu anderhalf à twee cupmaten kleiner en haar borsten hebben nog precies dezelfde vorm. Daardoor hoefde ze er niet aan te wennen: “Het voelt goed en past bij me. Helemaal in de zomer geniet ik van de voordelen: dat eeuwige gestoei met jurken is voorbij. Ik kan nu kleding aantrekken die aansluit bij de rest van mijn lijf en zit beter in mijn vel. Achteraf ben ik daarom ontzettend blij dat ik voor deze behandeling heb gekozen.”

 

Geef een reactie

*