Lipofilling na subscisie

Verschillende soorten lichaamsvet

Met alle goede voornemens voor het nieuwe jaar is het wellicht interessant om te weten hoe dat nu zit met lichaamsvet. Wist u dat er verschillende soorten lichaamsvet bestaan? Vet is iets waar veel mensen een negatieve associatie mee hebben. Maar vet heeft ook een belangrijke functie voor het lichaam. 

Vet bestaat uit vetcellen die je onder de microscoop kan zien. Er zijn verschillende soorten lichaamsvet, we onderscheiden zogenaamde bruine vetcellen en witte vetcellen. Sinds kort weten we ook dat er beige vetcellen bestaan. Wat zijn de verschillen tussen deze vetcellen?

Bruine vetcellen
Deze zorgen voor warmte. In deze vetcellen worden vetmoleculen omgezet in energie en warmte. Vlak na de geboorte hebben we heel veel bruine vetcellen nodig om ons kleine lichaam warm te houden. Vroeger dachten we dat er bij volwassenen geen bruine vetcellen meer aanwezig zijn. Nu weten we dat ook volwassenen bruine vetcellen hebben die zijn opgeslagen op speciale plekken. Het is echter maar heel weinig, alles bij elkaar misschien nog minder dan 100 gram.

Witte vetcellen
Deze zorgen voor de opslag van het vet. Ze zitten vooral in de buikholte en onder de huid. Dit zijn dus de vetcellen die de vetrolletjes en de obesitas veroorzaken. De hoeveelheid wit vet is meestal meer dan 10 kilogram en bij dikke mensen veel meer.

Beige vetcellen
Sinds heel kort weten we dat er ook beige vetcellen bestaan. Deze liggen tussen de witte vetcellen. Witte vetcellen kunnen veranderen in beige vetcellen die dan een soort bruine vetcel zijn geworden. Dit betekent dat deze beige vetcellen ook voor de afbraak van het vet en het opwekken van warmte kunnen zorgen. Wanneer die warmte niet meer nodig is veranderen de beige vetcellen weer in witte vetcellen.

Voor de toekomst hopen we dat er medicijnen ontwikkeld kunnen worden die bruin vet activeren, waardoor een gewichtsvermindering kan worden gestimuleerd. Al met al zijn dit heel interessante ontwikkelingen die we vanzelfsprekend op de voet volgen. Een goed leesbaar stuk over dit onderwerp vindt u hier uit het Tijdschrift Praktijkondersteuning. Of lees hier een Engelstalig diepgaander wetenschappelijk artikel

Vet verwijderen

De witte vetcellen zorgen dus voor de ongewenste vetophopingen zoals een onderkin, zadeltassen, vetrolletjes op de buik of dikke benen. Gelukkig hebben we in Medisch Centrum ‘t Gooi een speciale behandelmethode om ongewenste vetophopingen te laten verdwijnen. Dit gebeurt door middel van een zeer veilige en verfijnde techniek van liposuctie onder plaatselijke verdoving, zogenaamde langzame supertumescentie plaatselijke verdoving. Met deze, verder door Loek Habbema ontwikkelde vorm van  Tumescent Liposculpture (in het Nederlands Tumescente Liposuctie), de meest geavanceerde methode van vetafzuiging, verwijderen we bij Medische Centrum ‘t Gooi al jaren op een veilige manier vet.

Voor meer informatie of een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

 

Geef een reactie

*