Wetenschappelijk artikel over liposuctie in Dermatologic Surgery

In het februari nummer van de Dermatologic Surgery, een internationaal vaktijdschrift, verscheen het wetenschappelijk artikel  “Safety Studies in the Field of Liposuction: A systematic Review”. Dokter Loek Habbema van Medisch Centrum ’ t Gooi is één van de auteurs.

Achtergrond

Er bestaan verschillende (medische) vastgestelde richtlijnen en criteria om cosmetische behandelingen veilig uit te voeren. Maar voor liposuctie, een cosmetische behandeling om ongewenst vet te verminderen, zijn er een aantal risicofactoren en richtlijnen waarover nog geen wetenschappelijke consensus is, het was de reden voor de auteurs om nader onafhankelijk onderzoek te doen.

Methode

Er is een systematisch literatuur onderzoek uitgevoerd om te bepalen welke factoren een bijdrage leveren aan een verhoogd risico op serieuze complicaties bij een liposuctie behandeling. Er zijn in totaal 91 wetenschappelijke studies, die verschenen zijn tot en met april 2017, onderzocht. Hiervan kwamen er 24 in aanmerking om opgenomen te worden in de resultaten.

Resultaten

Het bleek dat de meest veilige methode die is waarbij uitsluitend plaatselijke verdoving werd gebruikt met de echte tumescente techniek. Hierbij wordt er dus nooit een andere vorm van verdoving gebruikt. Als er bij de behandeling wel een andere vorm van verdoving wordt gebruikt door middel van algehele narcose of het toedienen van pijnstillers of bewustzijns verlagende middelen per infuus, ging het complicatierisico omhoog. Ook het laten uitvoeren van de liposuctie in het ziekenhuis of in een kliniek waar meerdere verschillende operaties worden uitgevoerd bleek het risico op complicaties te verhogen. Ook het combineren van een liposuctie met een andere ingreep zoals een buikwandcorrectie bleek een risicofactor te zijn.

De Liposuctie behandeling met behulp van Tumescente lokale verdoving kwam dus  als veiligste methode voor vetverwijdering uit het onderzoek. Wij zijn er trots op dat wij in Medisch Centrum ’t Gooi al sinds jaar en dag deze techniek gebruiken.

Auteurs

Het artikel is geschreven door Anne Halk (Academisch Ziekenhuis Leiden), Loek Habbema (Medisch Centrum ’t Gooi), Roel Genders (Roosevelt Kliniek, Leiden) en William Hanke, (Laser and Skin Surgery Center of Indiana, VS).

Meer informatie

Het artikel is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Dermatologic Surgery en uitgegeven door Wolters Kluwer Health in Dermatol Surg. 2019 Feb;45(2):171-182. doi: 10.1097/DSS.0000000000001707.

Een korte Engelstalige samenvatting van het wetenschappelijk artikel vind u hier

Als u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Geef een reactie

*