Liposuctie (Tumescent Liposculpture) onder plaatselijke verdoving

Liposuctie onder plaatselijke verdoving (Tumescent Liposculpture) kan de oplossing zijn als sporten en verstandig eten niet helpen om storende vetophopingen te laten verdwijnen of als bepaalde lichaamsdelen niet in verhouding met de rest van uw lichaam zijn.  Met Tumescent Liposculpture, de meest geavanceerde methode van vetafzuiging, kunt u op een veilige manier het figuur krijgen dat bij u past.

Dokter Loek Habbema mag zich met recht dé liposuctiespecialist van Nederland noemen. Hij is een van de weinige artsen in Nederland die jarenlange ervaring heeft met deze manier van liposuctie (Tumescent Liposculpture) en heeft daarnaast veel wetenschappelijke publicaties hierover op zijn naam: “Het is noodzakelijk om veel ervaring te hebben met deze ingreep en hem vaak uit te voeren. Alleen dan kun je een echt mooi resultaat garanderen”.

Internationale ontwikkelingen

Om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen bezoeken we geregeld internationale congressen en onderhouden we intensief contact met buitenlandse collega’s. Zo kunnen we profiteren van elkaars kennis en ervaringen. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in de wereld wordt Loek Habbema gezien als een autoriteit op het gebied van liposuctie. Hij geeft vele demonstratie-operaties en lezingen tijdens internationale congressen en leidt in Medisch Centrum ‘t Gooi artsen op voor deze ingreep. Aan de Leidraad Liposucties onder tumescentie lokale anesthesie van de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie  leverde Loek Habbema als voorzitter van de werkgroep een zeer belangrijke bijdrage.

Baanbrekend: dé oplossing bij lipoedeem
Tumescent liposculpture (liposuctie) met behulp van vibrerende zuignaalden is ook een effectieve behandeling bij lipoedeem. Bij deze aandoening is het vetweefsel ongelijkmatig verdeeld over het lichaam en ontstaan plaatselijke vetophopingen. Lipoedeem komt voornamelijk voor aan het onderlichaam; op heupen, dijen, onderbenen en/of de binnenkant van de knieën is dan overmatig veel vetweefsel aanwezig. Het leidt tot dikke benen en soms armen, die maar niet slanker worden met dieet en sporten.  Meer informatie over lipoedeem.

De behandeling

Tumescent liposculpture (liposuctie) is een ingreep die wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Deze methode is rond 1987 ontwikkeld door de Amerikaanse dermatoloog Jeffrey Klein en kan gezien worden als een grote verbetering van de klassieke liposuctie. Deze techniek is hierna verder verfijnd door dokter Habbema en enkele andere internationale collegae. Hieronder worden alle aspecten van de behandeling voor u op een rij gezet.

Voorafgaand aan de behandeling
Tijdens een intake gesprek zullen alle aspecten van de behandeling uitvoerig besproken worden. Ook zullen wij uw verwachtingen uitgebreid bespreken. Dus niet alleen wat wel, maar vooral ook wat niet mogelijk is, zullen wij u uitleggen. Op de dag van de behandeling wordt u door ons vaste team ontvangen. Hierna zullen enkele controles verricht worden (bloeddrukmeting, gewicht, etc.) waarna de verdere voorbereidingen voor tumescent liposculpture zullen volgen.

Hoe verloopt de behandeling
Het te behandelen gebied wordt door de arts nauwkeurig afgetekend. Daarna wordt een grote hoeveelheid vloeistof met een verdovingsmiddel heel langzaam met uiterst subtiele naaldjes ingespoten. Dit neemt snel een uur of langer in beslag. Na een rustperiode waarin de vloeistof zich verder verdeelt tussen de vetcellen kan vervolgens het vet worden weggezogen. Hierbij wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van een vibrerende zuignaald (vibraliposuctie). Tijdens de behandeling vraagt de arts u regelmatig om in een andere houding te draaien, zodat hij het vet zo gelijkmatig mogelijk kan weghalen. Ook zult u af en toe even moeten gaan staan. Dat geeft een andere vetverdeling dan wanneer u ligt. Hierdoor kan de arts dan het resultaat zo nauwkeurig mogelijk beoordelen. Door de plaatselijke verdoving voelt u van de behandeling zelf niets.

Doet de behandeling pijn?
Neen. Het inspuiten van de grote hoeveelheid vloeistof met verdovingsmiddel kan, met name aan het begin, een ongemakkelijk, brandend of drukkend gevoel geven. Tijdens het wegzuigen van het vet kan men weleens een prikje of steekje voelen, maar pijnlijk is het niet!

Na de behandeling
Meteen na de ingreep wordt u verbonden en krijgt u een elastisch broekje aan, wat niet zichtbaar is onder uw kleding. Daarna kunt u naar huis. De verdoving werkt nog 12 tot 24 uur na, waardoor er nauwelijks sprake is van napijn. De dag na de behandeling mag u alweer douchen. En na een dag of drie kunt u meestal weer aan het werk. Dit is overigens wel afhankelijk van het aantal behandelde locaties en van de aard van uw werk. Met sporten kunt u beter nog wat langer wachten, zodat de huid en het onderliggende weefsel de kans krijgen zich te herstellen. Het elastische broekje moet u ongeveer twee weken dragen.

Het resultaat

In de eerste weken na de ingreep zal het lichaam volop bezig zijn met het herstel. U kunt in deze periode nog vocht vast houden in het behandeld gebied, of blauwe plekken ervaren. Het eindresultaat zal ongeveer na 3 maanden langzaam zichtbaar worden. Met liposuctie kan het onderhuids vetweefsel qua volume flink teruggebracht worden. De verwijderde vetcellen kunnen niet meer terugkomen, waardoor de contourverandering blijvend is voor de rest van uw leven. De textuur en oneffenheden van de huid kunnen niet middels liposuctie verfraaid worden, net zoals asymmetrie in lichaamsbouw niet weggenomen kan worden.

De risico’s

Tumescent liposculpture is een bewezen veilige ingreep. Daarbij heeft het ten opzichte van de klassieke liposuctie een aantal belangrijke voordelen:

 • Er worden fijnere naalden gebruikt. Daardoor kan het vet preciezer worden weggehaald. Bovendien kan er meer vet worden verwijderd.
 • Alleen het vetweefsel wordt verdoofd. Een algehele narcose, een ruggenprik of een verdoving via een infuusnaald is niet nodig. Dat resulteert in een kortere herstelperiode en een kleinere kans op complicaties.
 • De patiënten kunnen tijdens de ingreep van houding veranderen, wat ertoe bijdraagt dat de arts het vet heel gelijkmatig kan weghalen. Bovendien kan de arts zo beter beoordelen waar hij nog kleine correcties moet uitvoeren.
 • De sneetjes in de huid laten slechts zelden minuscule littekens achter.
 • Lipolift. Dit is het verstrakken en liften van de huid en het onderliggende weefsel na de speciale liposuctietechniek van Medisch Centrum ‘t Gooi. Dit treedt altijd, in meer of mindere mate, op. De toestand van het weefsel bepaalt de mate van lift.

Ondanks het veilige karakter van de ingreep kunnen altijd bijwerkingen optreden. De meeste bijwerkingen die op kunnen treden zijn tijdelijk van aard (zwelling, blauwe plekken, veranderd gevoel van de huid, jeuk, bijwerkingen door het gebruikte antibioticum of verdovingsmiddel). Infecties komen zeer zelden voor, mede omdat wij op de dag voor de behandeling starten met een korte antibioticum kuur. Tijdens het informatiegesprek zullen alle bijwerkingen en risico’s nog eens met u worden besproken.

Andere behandelmogelijkheden

Er bestaan ook andere methoden of overtollig vet te verwijderen, namelijk:

 • De klassieke liposuctie (onder narcose, dan wel met een roesje)
 • Niet-invasieve methoden, waaronder cryolipolyse en ultrageluid behandelingen
 • Chemische lipolyse

Klassieke liposuctie
De klassieke liposuctie is een techniek waarbij de patiënt uitgebreid verdoofd wordt door middel van algehele narcose, of anders via een roesje of ruggenprik. Hierbij wordt meestal weinig vloeistof in het te behandeling gebied ingespoten, en soms wordt er gebruik gemaakt van extra hulpmiddelen als een laser. De echte Tumescent Liposculpture verschilt op veel punten van deze traditionele liposuctiemethodes. De verschillen zijn zelfs zó groot, dat het eigenlijk een compleet andere techniek is.

Voordelen liposuctie (Tumescent Liposculpture) behandeling Medisch Centrum ‘t Gooi 

 • De ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Dat is minder belastend voor het lichaam dan de verdoving die toegepast wordt bij een traditionele liposuctie (een algehele narcose, een ruggenprik of een verdoving die via een infuus wordt toegediend). Ook is de kans op complicaties beduidend kleiner en herstelt u na de ingreep veel sneller. Een ander groot voordeel van een plaatselijke verdoving is dat u tijdens de ingreep van houding kunt veranderen en kunt gaan staan, zodat de arts precies kan zien waar nog wat vet weggehaald zou moeten worden voor het mooiste resultaat.
 • Er wordt een enorme hoeveelheid vloeistof in het vetweefsel gespoten, vele liters. Hierdoor wordt het vet als het ware verdund en kan het gelijkmatig worden weggehaald. Ook wordt daardoor het ondersteunende netwerk aan vezels niet beschadigd zodat de huid niet kan zakken. De huid trekt dus mooi samen na het weghalen van het vet!
 • Er worden uiterst dunne naalden (cannules) gebruikt om het vet weg te zuigen. Daardoor is het eindresultaat veel gelijkmatiger dan bij een gewone liposuctie waarbij grotere cannules worden gebruikt. Omdat de dunne cannules bij Tumescent Liposculpture dichter onder de huid kunnen komen kan er bovendien meer vet weggehaald worden en kan de arts veel nauwkeuriger werken.
 • Het vet wordt niet weggezogen via slechts één incisie, maar juist via meerdere kleine sneetjes. Daardoor kan het vet gelijkmatiger verwijderd worden en zijn de sneetjes slechts drie mm. De sneetjes hoeven na de ingreep niet gehecht te worden en van littekens is dus geen sprake.

Om een echt mooi resultaat te krijgen is het belangrijk dat de behandelend arts veel ervaring heeft met de techniek. Dermatoloog Loek Habbema kreeg zijn training in Tumescent Liposculpture persoonlijk van de Amerikaanse specialist Jeffrey Klein, die deze unieke methode ontwikkeld heeft. Vervolgens heeft Loek Habbema deze ingreep duizenden malen met groot succes verricht. Ook heeft hij de techniek van Jeffrey Klein verder verfijnd. Hij heeft internationaal naam verworven en traint andere artsen.

 • Het gebruik van de vibraliposuctie (vibrerende zuignaald) heeft de Tumescent Liposculpture verder verfijnd en het aantal benodigde sneetjes verminderd.
 • Lipolift is het verstrakken en liften van de huid en het onderliggende weefsel na de speciale liposuctietechniek van Medisch Centrum ‘t Gooi. Lipolift is dus geen behandeling maar een extra effect van de Tumescent Liposculpture, de verfijnde liposuctietechniek die bij ons wordt toegepast.

Niet-invasieve methoden voor het verwijderen van vet
Tegenwoordig worden er behandeling aangeboden om, zonder prikjes of naalden, het vet van buitenaf te doen ‘smelten’. Voorbeelden hiervan zijn cryolipolyse, laser en ultrasoon geluid. De resultaten hiervan zijn echter veel minder spectaculair en minder voorspelbaar dan bij liposuctie. Het kan dus alleen voor kleine vetophopingen worden gebruikt.

Chemische lipolyse
Medisch Centrum ‘t Gooi heeft als kliniek voor cosmetische chirurgie in Nederland een ruime ervaring opgebouwd met Lipolyse injecties. Dit is de oplossing voor mensen die kleine plaatselijke vetbobbels niet weg krijgen door middel van sporten of het volgen van een dieet en geen liposuctiebehandeling willen ondergaan. In 1995 ontwikkelde de Zuid-Amerikaanse dermatoloog Dr. Rittes een procedure om de stof Phosphatidylcholine (PPT) rechtstreeks in plaatselijk vetweefsel te injecteren. Ook zit er De-oxychelaat in deze vloeistof. Het blijkt dat dit de meest werkzame stof is. De methode is vooral geschikt voor kleine gebieden zoals de onderkin en bijvoorbeeld een vetophoping boven een keizersnede litteken maar ook kleine vetophopingen op de benen, heupen en buik kunnen met Lipolyse-injecties aangepakt worden. Door middel ven kleine prikjes wordt de vloeistof rechtstreeks in de vetophoping geïnjecteerd. Daardoor wordt het vet geleidelijk aan vloeibaar, waarna het kan worden afgevoerd en via ontlasting uitgescheiden. Het strak trekkende effect van de huid is echter beperkt na deze ingreep, en mede daarom wordt vaak gekozen voor een andere behandelmethode. In de komende jaren zal waarschijnlijk een product met De-oxychelaat op de Nederlandse markt komen.

Veel gestelde vragen

Wat is Pure Tumescente Liposuctie?
Bij Pure Tumescent Liposuctie met vibrerende zuignaalden wordt het onderhuids vet op een zachte, gecontroleerde manier weggezogen. Een belangrijk verschil met de klassieke liposuctie is dat er eerst veel vloeistof onder de huid wordt gespoten, waarna het vet met  dunne, vibrerende microcannules wordt weggezogen. Dat zorgt ervoor dat het vezelnetwerk en de lymfevaten niet beschadigen, wat bij klassieke liposuctie vaak wel het geval is. Dat is ook de reden waarom liposuctie soms wordt afgeraden bij patiënten met lipoedeem. Het gaat dan om de gewone, klassieke liposuctie. Pure Tumescent Liposuctie daarentegen blijkt juist de beste behandeling bij lipoedeem te zijn! De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Dat is minder belastend voor het lichaam dan een algehele narcose of ruggenprik, geeft minder kans op complicaties en zorgt voor een sneller herstel. Bovendien kunt u met een plaatselijke verdoving tijdens de ingreep van houding veranderen, waardoor de arts een beter beeld krijgt en een mooier eindresultaat kan bewerkstelligen.

Komt het vet weer terug?
Nee, de vetcellen die zijn weggehaald komen niet meer terug. Het resultaat is dus blijvend. Als u na de ingreep weer aankomt, is dat niet omdat u méér vetcellen krijgt, maar omdat de bestaande vetcellen uitzetten. Het gewicht zal zich over uw hele lichaam verdelen en juist veel minder op de behandelde plaatsen terechtkomen, waardoor de contourverandering blijvend is.

Helpt het tegen cellulite?
Tumescent Liposculpture is niet bedoeld om cellulite te verhelpen. In veel gevallen lijkt de cellulite na de behandeling verbeterd te zijn, maar dat is niet het doel van de behandeling.

Herstelt de huid zich wel na liposuctie?
Gelukkig is de huid heel elastisch. Na de ingreep trekt de huid meestal weer strak over de behandelde plaats. Verwacht de arts dat de huid niet elastisch genoeg is, dan wordt dat van tevoren met u besproken. Het is dankzij de specifieke techniek van de langzame super tumescente lokale verdoving dat de bevestigingen van de huid aan de spier niet worden beschadigd. Hierdoor kan de huid niet zakken. Bovendien wordt dit bevestigingsnetwerk geactiveerd waardoor de huid nog extra samentrekt. Dit noemen we lipolift. Het samentrekkende effect is dus sterk afhankelijk van de gebruikte liposuctie-techniek. Op talloze foto’s kunnen we u laten zien dat u niet bang hoeft te zijn voor een hangende huid.

Ben ik niet te oud voor liposuctie?

In principe is er geen leeftijdsgrens voor Tumescent Liposculpture. Als u gezond bent is er geen enkele reden waarom u zich zou moeten neerleggen bij een ontevreden gevoel over uw lichaam. Vanzelfsprekend zal de dokter bij patiënten op oudere leeftijd wellicht meer (bloed) onderzoek doen. Indien u medicijnen gebruikt of onder behandeling bent, wordt er meestal eerst contact opgenomen met uw behandelend specialist.

Ik heb een litteken over mijn buik. Kan ik toch een liposuctie van de buik laten uitvoeren?
Wij hebben reeds zeer veel liposculpturen van de buik uitgevoerd bij vrouwen en mannen die een buikoperatie hebben ondergaan. Dit is dus geen reden om niet te opereren. Hoe uw persoonlijke situatie is, zullen we tijdens een informatiegesprek moeten bekijken.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over liposuctie of wilt u behandeld worden? Maak dan een afspraak voor een intake gesprek in onze kliniek. De behandelend arts zal uitgebreid de behandelmogelijkheden met u doornemen en zo goed mogelijk antwoord geven op al uw vragen.