Borstverkleining met liposuctie

In Medisch Centrum ‘t Gooi is een nieuwe  methode voor borstverkleining ontwikkeld. Deze behandeling wordt met succes toegepast om borsten te verkleinen. Te zware borsten kunnen een probleem vormen. Klachten als pijn in de nek, de rug en de schouders zijn vaak het gevolg van te zware borsten. Beha-bandjes drukken zo zwaar op de schouders dat er kuiltjes ontstaan. Bovendien beperken zware borsten de bewegingsvrijheid en is sporten vaak pijnlijk. Door hun gewicht zullen de borsten eerder gaan hangen en er minder mooi gaan uitzien. Om nog maar te zwijgen over het vinden van een mooie, goed passende beha. Tot voor kort was de enige ingreep hiervoor een borstverkleinende operatie. Zo’n operatie is niet vrij van nadelen: het is een flinke ingreep, met risico’s die aan alle operaties verbonden zijn. Bij deze ingreep is een algehele narcose noodzakelijk. Dit is ook iets om niet te licht over te denken. Bovendien kunnen er complicaties optreden, zoals een niet-natuurlijk uitziende tepel en verminderd gevoel in de tepel. En er blijven in de meeste gevallen ook forse littekens zichtbaar.

Kleinere borsten zonder grote littekens
In Medisch Centrum ‘t Gooi is een nieuwe  methode voor borstverkleining ontwikkeld. Deze behandeling wordt met groot succes toegepast om borsten te verkleinen: borstverkleining met behulp van Pure Tumescent Liposculpture (liposuctie of lipo-sculpturing). Deze ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving en zonder zichtbare littekens. Deze techniek wordt al langer toegepast op lichaamsdelen waar zich naar verhouding veel vet heeft opgehoopt, zoals de heupen, de buik en de benen. Ook voor het verkleinen van de borsten blijkt deze methode zeer geschikt.

De behandeling

Tumescent Liposculpture (liposuctie of lipo-sculpturing) is een ingreep die wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Deze methode is ontwikkeld door de Amerikaanse dermatoloog Jeffrey Klein en kan gezien worden als een grote verbetering van de klassieke liposuctie. Deze techniek is door dokter Habbema aangepast en verfijnd voor borstverkleining.

Hieronder worden alle aspecten van de behandeling op een rij gezet.

Voorafgaand aan de behandeling
Tijdens een intake gesprek zullen alle aspecten van de behandeling uitvoering met u besproken worden. Ook zullen wij uw verwachtingen van de ingreep met u bespreken. Als u voor de behandeling kiest dan worden er röntgenfoto’s van de borsten gemaakt. Op die manier kan worden uitgesloten dat zich in de borsten kwaadaardig weefsel bevindt. Enige tijd na de ingreep worden er opnieuw foto’s gemaakt. Na de ingreep kunnen zich namelijk in de borsten wat kleine plekjes littekenweefsel vormen, ook wel kalkneerslag genoemd. Deze volkomen onschuldige plekjes zijn soms op een röntgenfoto moeilijk te onderscheiden van kwaadaardig weefsel. Door zowel voor als na de ingreep röntgenfoto’s te maken kunnen misverstanden over deze plekjes in de toekomst voorkomen worden.
Röntgenfoto’s kunnen helaas niet worden gebruikt om de hoeveelheid vet in de borsten te beoordelen. Dit is namelijk niet zichtbaar op de röntgenfoto, er is veel meer vet aanwezig dan op grond van een foto wordt ingeschat.

Op de dag van de behandeling zult u door ons vaste team ontvangen worden. Hierna zullen enkele controles verricht worden (bloeddrukmeting, gewicht, etc.) waarna de verdere voorbereidingen voor Tumescent Liposculpture zullen volgen.

Hoe verloopt de behandeling
Als eerste wordt in de borst de tumescente vloeistof ingespoten (ongeveer evenveel als het borstvolume). Vervolgens worden in de huid van de borsten enkele kleine sneetjes gemaakt waardoor zeer kleine zuigcanule kan worden ingebracht. Deze is bevestigd aan een handvat dat de canule doet vibreren. Hierdoor kan het vet gemakkelijker worden los getrild tussen het klierweefsel zonder dat dit wordt beschadigd. De sneetjes in de huid zijn zo klein dat ze niet gehecht hoeven te worden. Meestal laten ze geen of nauwelijks zichtbare kleine littekens achter. Bovendien worden de meeste sneetjes in de borstplooi gemaakt, zodat deze niet opvallen.

Via deze canules wordt een deel van het overtollige vetweefsel uit de borst verwijderd. Met een borstverkleining door middel van Tumescent Liposculpture kan het volume van de borst over het algemeen met zo’n 30%-50% verminderd worden (soms wat meer, soms wat minder). Aangezien het vetpercentage in de borsten varieert, is ook het percentage borstweefsel dat verwijderd kan worden wisselend. Immers, bindweefsel en klierweefsel kan niet worden verwijderd. Het percentage vetweefsel stijgt over het algemeen naarmate de leeftijd toeneemt.

Zoals hierboven al wordt aangegeven, is deze techniek minder geschikt voor degenen die zeker weten dat ze pas tevreden zijn wanneer de borsten met meer dan 50% verkleind worden. Of bij vrouwen met zeer sterk hangende borsten van wie de borsten voornamelijk uit klierweefsel bestaan in plaats van vetweefsel. Klierweefsel is met deze methode namelijk niet te verwijderen. Overigens zal er altijd een liftend effect optreden.
Het verwachtingspatroon bepaalt dus grotendeels of u tevreden bent met het resultaat. Tijdens het informatiegesprek zal hier dan ook uitvoerig over gesproken worden.

Doet de behandeling pijn?
Neen. Het inspuiten van de grote hoeveelheid vloeistof met verdovingsmiddel kan, met name tijdens het begin, een ongemakkelijk, brandend of drukkend gevoel geven. Tijdens het wegzuigen van het vet voelt men geen pijn, wel kan men een prikje of steekje voelen, maar pijnlijk is het niet!

Na de behandeling
De eerste twee weken na de ingreep is het belangrijk dat er druk wordt uitgeoefend op de borsten. Daarom krijgt u eerst een elastisch pakje aan. De druk zorgt ervoor dat het opgehoopte vocht in de borsten sneller wordt afgevoerd. Dit bespoedigt het herstel. Bovendien voelt het veel prettiger voor u en zorgt het dat er minder blauwe plekken ontstaan. Na een week kunt u het beste een sportbeha dragen, om nog een lichte druk op uw borsten uit te oefenen. Wanneer u het prettig vindt, kunt u de sportbeha nog enkele weken dragen.
Het herstel na deze ingreep is zeer snel. De meeste vrouwen kunnen na vier dagen hun werkzaamheden hervatten. De borsten zullen in de periode na de ingreep wel weer iets gaan zwellen. Na twee tot vier maanden is de zwelling echter een stuk verminderd of verdwenen. Het kan zijn dat uw borsten na de ingreep anders aanvoelen. Dat komt omdat de verhouding klierweefsel-vetweefsel is veranderd. Klierweefsel (wat vaster) voelt nu eenmaal anders dan vet. Binnen een paar maanden zullen deze ‘bobbels’ minder worden en uiteindelijk verdwijnen.

Het resultaat

In de eerste weken na de ingreep zal het lichaam volop bezig zijn met het herstel. U kunt in deze periode nog vocht vast houden in het behandelde gebied, of blauwe plekken ervaren. Het eindresultaat zal ongeveer na 3 maanden langzaam zichtbaar worden. Met Tumescent Liposculpture kan het onderhuids vetweefsel qua volume flink teruggebracht worden. De verwijderde vetcellen kunnen niet meer terugkomen, wat voor u permanente winst is. De textuur en oneffenheden van de huid kunnen niet middels liposuctie verfraaid worden, net zoals asymmetrie in lichaamsbouw niet weggenomen kan worden.

Liftend effect van Tumescent Liposculpture
Misschien komt de vraag bij u op of uw borsten niet zullen gaan hangen wanneer er vet uit weggezogen wordt. De huid van uw borsten is immers dan niet meer zo ‘gevuld’ als vroeger. Het tegendeel is waar! Door een borstverkleining via Tumescent Liposculpture gaan de borsten zeker niet meer hangen dan voor de ingreep, maar worden ze zelfs gelift. Dat is te danken aan het verminderde gewicht van de borsten, het samentrekken van het netwerk van bindweefsel na de ingreep en de elastische eigenschappen van het steunweefsel in de borsten, dus er ontstaan geen ‘lege zakjes’: de lipolift.

De risico’s

Borstverkleining door Tumescent Liposculpture is een zeer veilige ingreep. Complicaties zoals we die kennen bij een traditionele borstverkleining – infecties, het verlies van gevoel in de tepel en problemen bij het geven van borstvoeding – zijn bij borstverkleining door Tumescent Liposculpture niet voorgekomen.
Ondanks het veilige karakter van de ingreep kunnen altijd bijwerkingen of complicaties optreden. De meeste bijwerkingen die op kunnen treden zijn tijdelijk van aard (zwelling, blauwe plekken, veranderd gevoel van de huid, jeuk, bijwerkingen door het gebruikte antibioticum of verdovingsmiddel). In sommige gevallen geneest het minuscule sneetje in de huid niet zo mooi, waardoor er een klein bultje of vlekje achterblijft (vergelijkbaar met een muggenbultje). Dit gebeurt bij mensen die hier aanleg voor hebben. Alle mogelijke complicaties zullen tijdens de intake met u worden besproken.

Andere behandelmogelijkheden

Er bestaat ook een andere techniek voor borstverkleining, namelijk de klassieke chirurgische borstverkleining waarbij overtollig borstweefsel (huid, vet- en klierweefsel) weggesneden wordt. Deze ingreep vindt plaats onder algehele narcose. Mogelijke nadelen van die ingreep zijn de lange herstelperiode, forse littekens en complicaties zoals een niet-natuurlijk uitziende tepel en verminderd gevoel in de tepel.
Tumescent Liposculpture verschilt op veel punten van deze klassieke borstverkleining. We zetten de voordelen van borstverkleining middels Tumescent Liposculpture bij Medisch Centrum ‘t Gooi voor u op een rij:

  • Er hoeven slechts enkele kleine sneetjes in de huid van de borstplooi gemaakt te worden, er ontstaan dus geen grote littekens.
  • De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving.
  • Er is veel minder risico op complicaties dan bij een klassieke borstverkleining.
  • Er blijven hooguit minuscule littekens aan de gemaakte sneetjes over.
  • De tepel hoeft niet verplaatst te worden.
  • De mogelijkheid tot het geven van borstvoeding blijft aanwezig.
  • De borsten blijven er heel natuurlijk uitzien.
  • Er treedt een sterk liftend effect op.
  • Geen ziekenhuisopname.
  • Snel herstel, snellere terugkeer in het dagelijks leven.

Veel gestelde vragen

Ik wil een borstverkleining. Wat zijn de mogelijkheden?
In grote lijnen bestaan er twee technieken. De klassieke chirurgische borstverkleining waarbij overtollig borstweefsel (huid, vet- en klierweefsel) weggesneden wordt. Deze ingreep vindt plaats onder narcose. Mogelijke nadelen van de ingreep zijn de lange herstelperiode, forse littekens en complicaties zoals een niet-natuurlijk uitziende tepel en verminderd gevoel in de tepel.
In Medisch Centrum ‘t Gooi wordt met groot succes een andere methode toegepast om borsten te verkleinen: borstverkleining met behulp van Pure Tumescent Liposculpture (liposuctie). Deze ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving en zonder zichtbare littekens. Deze techniek wordt al langer toegepast op lichaamsdelen waar zich naar verhouding veel vet heeft opgehoopt, zoals de heupen, de buik en de benen. Ook voor het verkleinen van de borsten blijkt deze methode zeer geschikt

Wat is Pure Tumescente Liposuctie?
Bij Pure Tumescente Liposuctie met vibrerende zuignaalden wordt het onderhuids vet op een zachte, gecontroleerde manier weggezogen. Een belangrijk verschil met de klassieke liposuctie is dat er eerst veel vloeistof onder de huid wordt gespoten, waarna het vet met stompe, dunne, vibrerende microcannules wordt weggezogen. Dat zorgt ervoor dat het vezelnetwerk en de lymfevaten niet beschadigen, wat bij klassieke liposuctie vaak wel het geval is. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Dat is minder belastend voor het lichaam dan een algehele narcose of ruggenprik, geeft minder kans op complicaties en zorgt voor een sneller herstel. Bovendien kunt u met een plaatselijke verdoving tijdens de ingreep van houding veranderen, waardoor de arts een beter beeld krijgt en een mooier eindresultaat kan bewerkstelligen.

Hoe groot is het risico op complicaties?
Borstverkleining door Tumescent Liposculpture is een zeer veilige ingreep. Complicaties zoals we die kennen bij een traditionele borstverkleining, zoals ernstige infecties, het verlies van het gevoel in de tepel en problemen bij het geven van borstvoeding, zijn bij borstverkleining door Tumescent Liposculpture niet voorgekomen. In sommige gevallen geneest het piepkleine sneetje in de huid niet zo mooi, waardoor er een klein bultje ter grootte van een muggenbult of vlekje ontstaat. Dit litteken is echter verwaarloosbaar klein in vergelijking met het litteken na een klassieke borstverkleining.

Gaan mijn borsten hangen wanneer er vet uit weggezogen wordt?
Door een borstverkleining via Tumescent Liposculpture (Liposuctie) gaan de borsten zeker niet meer hangen dan voor de ingreep, maar worden ze zelfs gelift. Dat is te danken aan het verminderde gewicht van de borsten, aan het samentrekken van het bindweefsel dat in de borsten zit na de ingreep en aan de elastische eigenschappen van het steunweefsel in de borsten.

Komt het vet na Tumescent Liposculpture van de borsten weer terug?
Nee, de vetcellen die zijn weggehaald komen niet meer terug. Het resultaat is dus blijvend. Als u na de ingreep weer aankomt, is dat niet omdat u méér vetcellen krijgt, maar omdat de bestaande vetcellen uitzetten. Het gewicht zal zich over uw hele lichaam verdelen, en juist veel minder op de behandelde plaatsen terechtkomen, waardoor de contourverandering blijvend is. Wel is het zo dat de borsten sterk beïnvloed kan worden door hormoonveranderingen, waardoor bv.in de menopauze de borsten weer kunnen groeien.

Kan ik deze ingreep meerdere keren ondergaan?
In theorie kan dit, doch zinvol is dit niet, daar het grootste deel van het weefsel reeds is verwijderd. Mocht het resultaat onverhoopt onvoldoende zijn, kan alsnog een klassieke borstverkleining worden overwogen.

Herstelt de huid zich wel?
Gelukkig is de huid heel elastisch. Na de ingreep trekt de huid meestal weer strak over de behandelde plaats. Verwacht de arts dat de huid niet elastisch genoeg is, dan wordt dat van tevoren met u besproken.

Is deze manier van borstverkleining voor iedereen geschikt?
Zoals hierboven al wordt aangegeven, is deze techniek minder geschikt voor vrouwen die de zekerheid willen dat de borsten met meer dan 50% worden verkleind. Of bij vrouwen met zeer sterk hangende borsten van wie de borsten voornamelijk uit klierweefsel bestaan in plaats van vetweefsel. Klierweefsel is met deze methode namelijk niet te verwijderen. Zolang het te verwachten resultaat reëel is, is de techniek voor vrijwel iedereen geschikt.

Ben ik niet te oud voor zo’n ingreep?
In principe is er geen leeftijdsgrens voor Tumescent Liposculpture. Als u gezond bent is er geen enkele reden waarom u zich zou moeten neerleggen bij een ontevreden gevoel over uw lichaam. Vanzelfsprekend zal de dokter bij patiënten op oudere leeftijd wellicht meer (bloed) onderzoek doen.

Is deze ingreep ook geschikt voor vrouwen met zware borsten?
Ja, hoe meer vet er in de borst zit, des te meer kan worden verwijderd. Vaak zijn de klachten in nek en/of schouderbladen sterk verminderd na de ingreep.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over borstverkleining of wilt u direct behandeld worden? Maakt dan een afspraak voor een intake gesprek in onze kliniek. De behandelend arts zal de behandelmogelijkheden met u doornemen en zo goed mogelijk antwoord geven op uw vragen.