Botuline Toxine = Botox

Door bepaalde gezichtsuitdrukkingen kunnen zogenaamde expressierimpels ontstaan. Deze komen het meest voor tussen de wenkbrauwen (door het fronsen), op het voorhoofd (door verbaasd te kijken) of naast het oog (kraaienpootjes door het lachen). De rimpels ontstaan doordat de spieren onder de huid heel vaak samentrekken.

Met het stofje botuline toxine (Botox) kunnen deze spieren gedeeltelijk en tijdelijk worden ontspannen. Daardoor verminderen expressierimpels sterk. Bang voor een ‘star’ gezicht hoeft u niet te zijn: als u na de behandeling verbaasd wilt kijken kan dat echt nog wel! De prikjes zorgen ervoor dat de spieren ongeveer 3 tot 5 maanden niet werken. Daarna kan de behandeling eventueel worden herhaald. Het effect blijkt na meerdere behandelingen langer aan te houden. Het ontstaan van rimpels wordt door botuline toxine duidelijk vertraagd, doordat de oorzaak van de rimpelvorming (de spiertjes) wordt aangepakt.

De botuline toxine behandeling is in positieve zin een grote doorbraak in de cosmetische chirurgie. Waar vroeger operaties voor nodig waren, kan nu vaak met botuline toxine injecties worden volstaan. Indien deskundig toegepast en in juiste hoeveelheden ingespoten, worden geheel natuurlijke resultaten bereikt. Een onnatuurlijk resultaat is bijna altijd een gevolg van een onjuiste en onvolledige toediening.

Positieve bijeffecten worden zeer vaak gezien: de huid voelt meer ontspannen aan en zelfs hoofdpijnklachten kunnen verminderen. Botuline toxine wordt ook succesvol toegepast bij vermindering van de zichtbare spierbanden in de hals, de lijntjes in het decolleté-gebied en de treurige, naar beneden getrokken mondhoeken.

Dokter Loek Habbema heeft als voorzitter van de NVDV-werkgroep de Leidraad Botulinetoxine therapie voor cosmetische indicaties van de  Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie mede opgesteld en daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan de richtlijnen voor deze behandelingen.

Klik hier voor meer informatie over botoxbehandelingen.