Cellulite (cellulitis) ook wel bekend als de sinaasappelhuid is goed te verhelpen met een subcisie behandeling. Veel vrouwen hebben te maken met cellulite vooral op de dijen en billen. Cellulite is een structureel probleem onder het huidoppervlak en wordt veroorzaakt door bindweefselstrengen die de huid verbinden met het onderliggend bindweefsel. Daar tussen hopen zich kussentjes van vet op die dan uitpuilen en het sinaasappel of matras effect geven. Cellulite komt vaak voor en is een onschuldig verschijnsel, maar veel vrouwen willen toch van de wat bobbelige huid en putjes af. De behandelingen met apparaten geven teleurstellende resultaten of heel kortdurende resultaten. Een effectieve methode die Medisch Centrum ‘t Gooi aanbiedt voor de behandeling van cellulite is subcisie.

Huid zonder cellulite
                  Huid zonder cellulite

Cellulite verwijderen met subcisie

Subcisie is een methode om cellulite (cellulitis) putjes te behandelen. Met subcisie worden de bindweefselstrengen met een speciaal soort naaldje onder het huidoppervlak losgemaakt. Als de bindweefselstrengen zijn losgemaakt veert de ingetrokken huid weer terug waardoor het ‘uitpuilen’ minder wordt en er een gladdere huid ontstaat. Het is goed te vernemen dat er inmiddels ook speciale technologieën ontwikkeld worden voor subcisie zoals Cellfina®. Hierbij wordt eveneens subcisie verricht. Deze behandeling is vooral geschikt om uitgevoerd te worden door artsen die de subcisie techniek niet aanbieden. Bij Medisch Centrum ’t Gooi hebben we al vele jaren ervaring met subcisie als behandelmethode voor cellulite.

Cellulite huid
                            Cellulite huid

Oorzaak van cellulite

Niet het vetpercentage van het lichaam is de oorzaak zoals velen denken. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de mate waarin cellulite aanwezig is o.a. erfelijkheid, hormonen, gewichtsverandering en weinig lichaamsbeweging. Vaak is er ook sprake van een slechte bloedcirculatie op de plaatsen waar cellulite zit. Ook komt het veel voor bij lipoedeem. Meer lichaamsbeweging en een gezonde lifestyle helpen om de bloedcirculatie te stimuleren en cellulite die korter dan een jaar geleden is ontstaan te verminderen. Als de cellulite hardnekkig is zal een andere behandelmethode noodzakelijk zijn om het te verbeteren, zoals de door ons gehanteerde subcisie behandeling.

De subcisie behandeling

Subcisie
Het voorzichtig doorsnijden van de bindweefselstrengen

Bij deze cellulite behandeling worden met subcisie de bindweefselstrengen doorgesneden. Hiervoor gebruiken wij een speciale NoKor®-naald, dat een scherp en afgeplat uiteinde heeft. Eenmaal onder de huid aangebracht wordt het snijvlak van de naald horizontaal gehouden en in een heen- en weergaande beweging worden de bindweefselstrengen onder het niveau van de huid doorgesneden. Bij hardere en dikkere strengen kan dit vanuit meerdere ingangspunten worden herhaald.

resultaat na subcisie
                          Resultaat na subcisie

De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving en is niet pijnlijk. De subcisie en Cellfina® behandeling verbeteren individuele putjes. Je kan niet de huid van de hele billen of benen gladder maken.Na de behandeling wordt het behandeld gebied verbonden. Dit verband(je) kan na 1 a 2 dagen verwijderd worden.Wij adviseren om de eerste paar dagen na de behandeling geen zonnebank, sauna en/of stoombaden te bezoeken, en goede beschermingsmaatregelen te nemen tegen zonblootstelling.

Het resultaat

Het resultaat van de cellulite (cellulitis) behandeling met subcisie is direct zichtbaar. Wel kan er in de eerste paar dagen sprake zijn van roodheid, zwelling of een blauwe plek. Of het resultaat ook echt stand houdt is afhankelijk van het genezingsproces en dat weten we na enkele maanden.

Andere cellulite behandelmogelijkheden

Er zijn talloze apparaten op de markt die bijvoorbeeld het weefsel masseren (endermologie, LPG®). Hiermee kan na een aantal behandelingen worden bereikt dat de huid er iets gladder uit ziet. Na stoppen van de behandelingen komt de cellulite echter weer geheel terug. Laser, radiofrequentie, infrarood, ultrageluid apparaten of combinaties daarvan hebben tot voornaamste doel het oppervlakkige vet iets te verminderen waardoor het vet minder uitpuilt. De resultaten hiervan zijn over het algemeen vrijwel afwezig of zeer beperkt. Ook injecties hebben veelal hetzelfde doel. Cellfina® is een apparaat waarmee subcisie wordt verricht. Het is prima in handen van artsen die weinig ervaring hebben met subcisie. Een beperking is dat de subcisie slechts op 2 dieptes kan worden uitgevoerd. Bij de subcisie zoals wij die uitvoeren kan de diepte individueel worden bepaald, en de behandeling is sneller en relatief niet kostbaar.

Veel gestelde vragen

Wat is subcisie?
Subcisie is een methode om cellulite (cellulitis) putjes, bepaalde littekens en rimpels te behandelen. Bij de behandeling van cellulite worden de bindweefselstrengen los gemaakt die de huid naar binnen trekken en daardoor het kussentje zichtbaar maken. Bij littekens gaat het meestal om littekens die dieper liggen dan de rest van de huid (en rimpels). Dit kunnen acne-littekens zijn, littekens na een ongeval en littekens die door een operatie zijn ontstaan. Bij de dieper gelegen littekens is de huid naar binnen getrokken en vastgegroeid. Met subcisie wordt dan het litteken onder de huid losgemaakt. Om opnieuw vastgroeien te voorkomen kan een opvulmateriaal (eigen vet of hyaluronzuur) worden ingebracht op de plaats van de subcisie.

Waar kan subcisie voor gebruikt worden?
Bij cellulite, rimpels, acne-littekens, littekens na een ongeval en littekens die door een operatie zijn ontstaan, waarbij fibreuze ‘litteken-strengen’ de huid naar beneden trekken en verankeren aan de diepere weefsellagen.

Is subcisie een pijnlijke behandeling?
Nee, want het wordt plaatselijk verdoofd.

Is subcisie een veilige behandeling?
Ja. Subcisie is, mits deskundig uitgevoerd, een uitermate veilige ingreep.

Zijn er risico’s?
Een cellulite (cellulitis) behandeling met subcisie is, mits deskundig uitgevoerd, een veilige ingreep. Na subcisie kunnen soms ter plaatse enkele tijdelijke reacties optreden, zoals geringe zwelling, roodheid, een blauwe plek, jeuk en gevoeligheid. Deze verschijnselen zijn inherent aan de behandeling en het maken van een wondje in de huid. Ze verdwijnen meestal binnen 1 à 2 dagen.De voornaamste, maar zeldzame complicatie van deze techniek is een bloeding die dan door overmatige bindweefselvorming aanleiding geeft tot een harde onderhuidse knobbel, die na verloop van tijd meestal spontaan verdwijnt. Door een drukverbandje aan te leggen kan dit worden voorkomen.

Tot slot kan het voorkomen dat het gewenste effect niet behaald wordt omdat het lichaam dezelfde mate van verlittekening creëert waardoor de huid opnieuw naar beneden getrokken wordt.

Meer informatie

Heeft u vragen of overweegt u een cellulite behandeling. Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een gesprek in onze kliniek. De arts zal uitgebreid de mogelijkheden voor de cellulite behandeling met subcisie met u doornemen en zo goed mogelijk antwoord geven op al uw vragen.