Peelings

Peelings kunnen gebruikt worden om rimpels, vlekjes en oneffenheden als gevolg van jarenlange zonblootstelling te behandelen. Hiervoor worden in de regel oppervlakkige en middeldiepe peelings ingezet. Andere redenen voor behandeling met peelings zijn acne-littekens, de ‘ruwe’ zonschadeplekjes (voorlopers van huidkanker), overmatige pigmentatie en diepere rimpels en plooien rondom de mond en de ogen. Hiervoor worden middeldiepe en diepe peelings gebruikt.Bij een chemische peeling wordt een vloeistof op de huid aangebracht die de bovenste lagen huidcellen verwijdert. Tegelijk wordt het onderliggende bindweefsel geactiveerd. Een peeling kan oppervlakkig, middeldiep of diep zijn. Bij een diepe peeling reikt het effect tot ruim halverwege de huiddikte. Hoe diep het effect van de peeling reikt wordt onder andere bepaald door de gebruikte peelingstof. Maar ook de gebruikte techniek en het type huid zijn van invloed hierop.

Verschillende type peelings

Voorbeelden van verschillende type peelings:

  • Een fruitzuurpeeling is een lichte peeling die de huid een frisser karakter geeft. Deze peeling moet meerdere malen herhaald worden. Deze peelings zijn overigens veel effectiever dan de fruitzuurpeelings die in de schoonheidssalon worden uitgevoerd: het fruitzuurpercentage ligt namelijk veel hoger.
  • Een TCA-peeling is een sterkere peeling (zeker in combinatie met de Jessner peeling, die fijne rimpeltjes laat verdwijnen).
  • Een Phenol-peeling is een intensieve peeling die diepere rimpels aanpakt. Deze laatste hoeft maar één maal uitgevoerd te worden.

 

De behandeling met peelings

In een intake gesprek, dat altijd door de arts wordt gevoerd, kunt u uw wensen kenbaar maken en zullen wij met u de geschikte behandelmethodes bespreken. Het is belangrijk om hierbij aandacht te hebben voor uw verwachtingen, om zo teleurstellingen te voorkomen.

Voorafgaand aan de behandeling?
Voorafgaand aan de behandeling zullen de artsen in sommige gevallen de huid voorbereiden door u enkele weken een mild peelende crème (bevat retinoïden) te laten smeren. Daarnaast kan het ook zijn dat u gevraagd wordt om de medicijnen en supplementen die de stolling kunnen beïnvloeden te staken, of dat bepaalde antibiotica en antivirale middelen opgestart worden. Hierbij is het ook van belang welk type peeling toegepast zal worden. Voorafgaand aan een diepe phenol-peeling zal altijd een hartfilmpje worden gemaakt en oriënterend bloedonderzoek gedaan worden. Indien er in het te behandelen gebied een actieve ontsteking of infectie is, of als u zwanger bent, dan behandelen wij u niet.

Hoe verloopt de behandeling?
De huid wordt direct voor de behandeling schoongemaakt door te wassen met water en zeep en vervolgens ontvet met een acetonoplossing. Hierna wordt de peelingsstof met een wattenstok of uitgeknepen gaasje aangebracht op de te behandelen huid. Bij bepaalde type peelings wordt hierna gekoeld en afgespoeld met koud water. De gehele behandeling duurt over het algemeen niet langer dan 20-30 minuten.

Doet de behandeling pijn?
Het aanbrengen van de peelingstof kan een brandend of schrijnend gevoel aan de behandelde huid geven. Dit verdwijnt langzaam vanzelf en neemt vrijwel direct af wanneer er met koud water gekoeld/afgespoeld wordt.

Na de behandeling
Wij adviseren u na de chemische peeling de huid dagelijks te wassen met een milde zeep en betadinescrub en nadien te verzorgen door frequent te smeren met vaselinecrème. Daarnaast is het van belang de huid goed tegen de zon te beschermen of de zon te mijden om verkleuring van de huid te voorkomen

Hoeveel behandeling zijn er nodig?

Hoe oppervlakkiger de peeling des te vaker de behandeling herhaald moet worden voor een goed effect. Een goed voorbeeld hiervan is het verjongende TCA programma. Hiermee wordt een frissere, zachtere huid verkregen. U kunt de dag na de behandeling make-up aanbrengen. Na deze peeling kan men gewoon blijven functioneren. In Medisch Centrum ‘t Gooi wordt deze peeling wekelijks bij u uitgevoerd. Thuis gebruikt u een eenvoudige vochtinbrengende crème, het liefst met Vitamine E. Na 4-6 peelings kan de kuur worden afgesloten. Dit kan na bijvoorbeeld een half jaar of een jaar weer worden herhaald. Het TCA programma verbetert de kwaliteit van de huid aanzienlijk en houdt uw huid langer jong. Dit TCA peeling programma kan ook in de hals worden toegepast. Zo kan het décolletégebied verfraaid worden.
Een Phenol-peeling daarentegen is een intensievere peeling die dieper in de huid dringt. Deze peeling hoeft maar éénmaal uitgevoerd te worden.

Het resultaat

Na de behandeling zal de huid rood worden, gaan schilferen of korstjes vertonen. Het uiteindelijke resultaat – een nieuwe, frissere, gladdere huid – wordt in de weken daarna zichtbaar. Na ongeveer drie maanden is het eindresultaat bereikt. Gedurende een half jaar moet u absoluut de zon vermijden om verkleuring van de huid te voorkomen. De huid wordt namelijk wat bleker van kleur. Om kleurverschillen te voorkomen dient dan ook altijd het gehele gezicht te worden behandeld.

De risico’s

Peelings worden in het algemeen als veilige ingrepen beschouwd, toch is deze ingreep niet vrij van complicaties. Mogelijke neveneffecten van de ingreep zijn tijdelijke roodheid van de huid, zwelling, het ontstaan van schilfering en korstjes, pijnklachten en jeuk. In zeldzame gevallen kan er een (tijdelijke) pigmentatieverandering van het behandelde gebied optreden. Overige zeldzame complicaties zijn infecties, veranderde textuur van de huid en littekenvorming.
In sommige gevallen kan de arts beslissen u voorafgaand aan de ingreep antibiotica te geven ter voorkoming van een mogelijke infectie.

Andere behandelmogelijkheden

Medisch Centrum ‘t Gooi heeft diverse medische behandelingen in huis om uw huid weer gladder en jonger te maken.
Met een chemische peeling krijgt uw huid een frissere uitstraling en worden fijne lijntjes verminderd. Een phenolpeeling is vooral ideaal om rimpels rond de mond en de ogen te verwijderen. Daarnaast wordt de lasermethode ook gebruikt bij pigmentvlekken, acne-putjes en littekens.

Frons-, voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes worden behandeld met botuline toxine (Botox™) injecties, die de spieren tijdelijk ontspannen zodat de huid weer glad trekt. Rimpels kunnen op verschillende manieren worden opgevuld, afhankelijk van de plaats van de rimpels en uw persoonlijke voorkeur.

Soms zijn rimpels niet het enige probleem, maar is de huid ook verslapt of is het volume afgenomen. Dan zijn aanvullende huidbehandelingen nodig, zoals het opvullen van de wangen of het liften van de oogleden, hals of gezichtshuid. Een vermoeide uitdrukking door donkere wallen kan vaak worden verzacht door het plaatsen van een opvulmateriaal. Loek Habbema heeft door zijn jarenlange dermatologische ervaring leren luisteren naar de signalen die de huid geeft: “Geen enkele huid is hetzelfde. Daarom kan geen enkele huidaandoening standaard worden behandeld. Ik analyseer eerst de behoeften van de huid, en pas vervolgens de meest geschikte techniek toe.

De gecombineerde aanpak
Vroeg of laat krijgen we allemaal rimpels. Dat hoort bij het natuurlijke verouderingsproces van de huid. Meestal zijn rimpels niet echt een probleem, maar soms kunnen ze te vroeg komen of te nadrukkelijk het gezicht van iemand tekenen. In zo’n geval kunnen rimpels u er ouder laten uitzien dan u werkelijk bent. Ziet u in de spiegel een gezicht dat voor uw gevoel niet bij uw leeftijd past? Maak dan een afspraak bij Medisch Centrum ‘t Gooi. Want aan verouderingsverschijnselen is tegenwoordig heel wat te doen!

Omdat niet elke rimpel hetzelfde is, bestaat er ook niet slechts één ‘wondermethode’ om rimpels te laten verdwijnen. Meestal geeft een gecombineerde aanpak het beste resultaat. De aard van uw rimpels, uw huidtype en uw voorkeur bepalen uiteindelijk welke techniek of combinatie van technieken voor u het meest geschikt is.
Wonderen kan echter niemand verrichten. Met of zonder behandeling, het verouderingsproces gaat door: de kaken worden kleiner, waardoor aan de buitenkant de mondhoeken invallen en de neus-lippenplooien toenemen. Orthodontistische behandelingen of kaakreconstructies, die het wenselijke resultaat ten goede komen, worden veelal als te ingrijpend ervaren en zullen hier niet verder worden besproken.

Rimpels rond ogen en mond: de phenolpeeling en laserpeeling

Men moet zich realiseren dat de phenolpeeling en laserpeeling ingrijpende behandelingen zijn met een lange herstelperiode. Bovendien kan de huid blijvend wat lichter van kleur worden.
Met laser kunnen heel goede resultaten worden geboekt. Toch is laser niet voor elke rimpel de beste aanpak. Laser is vooral geschikt voor rimpels rond de ogen en de mond.

Door Medisch Centrum ‘t Gooi wordt met behulp van de modernste laserapparatuur (de Erbium-Yag laser en de CO2 laser) de bovenste huidlaag verdampt. Net als bij een chemische peeling treedt er in de huid een genezingsproces op en kan de huid tijdelijk rood kleuren en kunnen zich korstjes vormen. Daarna komt een huid tevoorschijn die gladder is en er jaren jonger uitziet. Behalve voor het verwijderen van rimpels wordt laser ook gebruikt om acne-putjes, littekens, ouderdomsvlekken of wratjes te laten verdwijnen. Donkere kringen onder de ogen kunnen hier niet mee worden behandeld. Hiervoor dient lipofilling te worden uitgevoerd.

Veel gestelde vragen

Wat is een chemische peeling?
Bij een chemische peeling wordt een vloeistof op de huid aangebracht die de bovenste lagen huidcellen verwijdert. Tegelijk wordt het onderliggende bindweefsel geactiveerd. Er zijn verschillende typen chemische peelings. Bijvoorbeeld een fruitzuur-, TCA- of Phenol-peeling.

Wat is een Fruitzuurpeeling?
Een fruitzuurpeeling is een lichte peeling die de huid een frisser karakter geeft. Deze peeling moet meerdere malen worden herhaald. De fruitzuurpeelings in Medisch Centrum ‘t Gooi mogen overigens uitsluitend door artsen worden toegepast. Deze peelings hebben een hoog fruitzuurpercentage en worden gebruikt in combinatie met medische crèmes.

Wat is een TCA-peeling?
Een TCA-peeling is een sterkere peeling waarbij 2 peelings worden gecombineerd en die fijne rimpeltjes doet laten verdwijnen. De peeling kan ook helpen bij pigmentvlekjes. Na de peeling zal de huid rood worden, gaan schilferen of korstjes vertonen. Dit duurt ongeveer een week.

Wat is het verjongende TCA programma?
Dit is bedoeld voor mensen die de kwaliteit van de huid willen verbeteren en de huidveroudering willen vertragen. De huid wordt strakker en frisser en fijne lijntjes vervagen. Het bestaat uit een aantal (bijvoorbeeld 6), behandelingen om de twee weken. Na de behandeling kunt u gewoon make-up opbrengen en uw dagelijkse bezigheden blijven uitvoeren. Deze serie behandelingen kan bijvoorbeeld jaarlijks worden herhaald. Ook in het decolleté gebied kan de behandeling worden uitgevoerd.

Wat is een Phenol-peeling?
Een Phenol-peeling is een intensieve peeling die diepere rimpels aanpakt. Deze peeling hoeft maar eenmaal te worden uitgevoerd en kan ook helpen bij pigmentvlekjes. Na de peeling zal de huid rood worden, gaan schilferen of korstjes vertonen. Dit duurt ongeveer twee weken. Het is een zware ingreep. De huid kan na de behandeling blijvend wat bleker van kleur zijn. Het is vooral geschikt voor rimpels rond de mond en rond de ogen.

Mag ik in de zon of op de zonnebank na een peeling?
Na een diepe peeling zal de huid rood worden, gaan schilferen of korstjes vertonen. Het uiteindelijke resultaat – een nieuwe, frissere, gladdere huid – wordt in de weken daarna zichtbaar. Na ongeveer drie maanden is het eindresultaat bereikt. Tot die tijd moet u absoluut de zon vermijden, om verkleuring van de huid te voorkomen.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over peelings of wilt u behandeld worden? Maakt dan een afspraak voor een intake gesprek in onze kliniek. De behandelend arts zal de behandelmogelijkheden met u doornemen en zo goed mogelijk antwoord geven op uw vragen.