Alles over veroudering van het gezicht

Met de leeftijd verandert ook het uiterlijk van het gezicht en de hals. Dit komt niet alleen doordat de collageen- en elastinevezels in huid verminderen in kwaliteit (en kwantiteit) en de huid dunner wordt. Er speelt nog veel meer. Het pigment in de huid raakt met de jaar onregelmatiger verdeeld en er ontstaan ouderdomsvlekjes en –wratjes. Daarnaast treedt er langzaam maar zeker volumeverlies op in het gelaat door dunner wordende onderhuidse vetlaag, spierlaag en verlies van botmassa. Met name ter hoogte van de jukbeenderen, rondom de ogen en aan de kaken neemt de botmassa na vanaf de volwassen leeftijd langzaam af. Dit volumeverlies zorgt ervoor dat uw gezicht niet langer een vol en glad oppervlak heeft, en dat de huid meer gaat hangen. Dit is vooral aan de wangen zichtbaar, die door het zakken een diepere neus-lippenplooi en hamsterwangen teweeg brengen. Maar ook lijken het voorhoofd, de neus en de mond meer uitgesproken door de verkleining van de kaken. En door de jarenlange spierbewegingen van het gelaat (mimiek) worden rimpels rondom de ogen en de mond talrijker en dieper.

Dit verouderingsscenario overkomt iedereen, maar niet in gelijke tred. Veel mensen voelen zich desondanks prettig bij het langzaam ouder uiterlijk van het gezicht, en dat het ze goed past. Maar het komt ook vaak voor dat men gedurende een bepaalde levensfase het gevoel heeft dat het uiterlijk van het gezicht niet meer overeenkomt met hoe hij of zij zichzelf ziet of voelt. Dan zijn er gelukkig vandaag de dag verschillende mogelijkheden om het verouderingsproces wat eleganter te laten verlopen.

Mogelijke behandelingen
• Vlekjes, oneffenheden van de huid en fijne rimpeltjes kunnen goed met lasers of peelings behandeld worden.
• Rimpels die veroorzaakt worden door spierbewegingen kunnen verminderd worden door die spieren met het stofje botuline toxine (Botox) tijdelijk te verslappen. Botuline toxine kan echter ook gebruikt worden tegen spierspanningen die klachten geven (hoofdpijn, gekke mimiek mondhoeken), of tegen overmatig zweten.
• Rimpels en plooien die veroorzaakt worden door een slappere huid of volumeverlies van onderhuidse weefsels kunnen behandeld worden met rimpelvullers, ofwel fillers, of lichaamseigen vet (lipofilling). Lichaamseigen vet kan ook gebruik worden om lichaamscontouren te verbeteren (billen) of borsten te vergroten.
• Overtollige huid aan de oogleden hoeft niet alleen cosmetisch storend te zijn. Vaak leidt het ook tot beperkingen in het zicht, vermoeidheid en hoofdpijnklachten. Met een ooglidcorrectie is dit simpel te verhelpen.
• In sommige gevallen is een verslapte en hangende huid van de wangen goed te behandelen middels een mini-lift, ook wel S-lift genoemd.
• Hamsterwangen en een onderkin zijn vaak heel goed te verfraaien met een milde liposuctie, waarbij de contour van de kaaklijn strakker wordt door het effect van de lipolift.

Voor sommige mensen zijn deze ingrepen een ‘ver van hun bed show’. Voor andere zijn ze uitermate dankbaar en zorgen ze ervoor dat lichaam en geest weer in balans raken waardoor men zich prettiger in z’n vel voelt.