Minder last van zweet door hydrosuctie

Over het lichaam verdeeld zitten in totaal zo’n drie miljoen zweetkliertjes. De meesten bevinden zich op het voorhoofd, onder de oksels, in de handpalmen en op de voetzolen. De productie van zweet wordt geregeld door het sympathisch zenuwstelsel dat werkzaam is zonder dat we dat bewust kunnen beïnvloeden. Wanneer dit stelsel heel actief is, transpireer je meer. Een op de honderd mensen heeft zo’n hoge zweetproductie dat we spreken van hyperhidrosis. Het meest komt voor het plaatselijk overmatig transpireren (focale hyperhidrose) in de oksels. Altijd maar natte plekken in de kleding geven sociale ongemakken. Het gebruik van een deodorant heeft onvoldoende effect en medicijnen bieden evenmin het beoogde resultaat of hebben te veel bijwerkingen, net zoals operaties. Injecties met botuline toxine (Botox™) geeft een goed doch tijdelijk resultaat. Hidrosuctie geeft een blijvende vermindering van het okselzweten. Sinds kort is ook de miraDry® op de markt, dit apparaat kan ook overmatig zweten verminderen, alleen zijn hiervan de lange termijn resultaten nog niet bekend.

Hidrosuctie: blijvend minder last van zweet van de oksels
Gelukkig is er bij Medisch Centrum ‘t Gooi een effectieve oplossing voor overmatig zweten: de zweetklieren in de oksels kunnen veilig worden losgemaakt en weggezogen. Uniek en ideaal want door deze veilige methode, die onder plaatselijke verdoving plaatsvindt, treedt er een blijvende vermindering van het zweten op. Een bijkomend voordeel is dat ook de haargroei kan verminderen of zelfs verdwijnen. Dit omdat de haarzakjes in dezelfde laag groeien en dan ook gelijk mee worden verwijderd. Twee vliegen in één klap dus.

De behandeling

Tijdens een intake gesprek zullen alle aspecten van de behandeling uitvoerig besproken worden. Ook zullen wij uw verwachtingen uitgebreid bespreken, dus niet alleen wat wel, maar vooral ook wat niet mogelijk is zullen wij u uitleggen.

Voorafgaand aan de behandeling
Voorafgaand aan de behandeling zijn geen speciale maatregelen nodig. Indien er in het te behandelen gebied een actieve ontsteking of infectie is, of als u zwanger bent, dan behandelen wij u niet.

Hoe verloopt de behandeling
Het te behandelen gebied wordt door de arts nauwkeurig afgetekend. Daarna wordt in het okselgebied eerst een vloeistof ingespoten (net als bij een liposuctie). Deze vloeistof werkt verdovend en voorkomt dat het onderliggende weefsel beschadigt. Via een klein sneetje (van drie tot vier millimeter) worden de zweetkliertjes aan de onderkant van de huid eerst losgemaakt en vervolgens weggezogen. De behandeling duurt ongeveer een uur en is dankzij de verdoving niet pijnlijk.

Doet de behandeling pijn?
Nee. Het inspuiten van de vloeistof met verdovingsmiddel kan, met name aan het begin, een ongemakkelijk, brandend of drukkend gevoel geven. Tijdens het verwijderen van de zweetkliertjes kan men weleens een prikje of steekje voelen, maar pijnlijk is het niet!

Na de behandeling
Na de behandeling krijgt u een soort verband onder uw oksels, dat er na twee dagen weer af mag. De huid is daarna hooguit een beetje gevoelig en misschien een beetje blauw. Die eerste dagen kunt u beter niet intensief gaan sporten, maar verder zult u er nauwelijks last van hebben en wordt u niet gehinderd in uw dagelijkse bezigheden.

Het resultaat

Het effect van Hidrosuctie is direct merkbaar en zoals gezegd is het resultaat blijvend. Minder last van zweet. Eenmaal verwijderde zweetkliertjes komen niet meer terug. Hoewel de zweetproductie niet tot nul kan worden terug gebracht, is de verbetering na één behandeling meestal al zo groot dat een tweede behandeling niet nodig is. U zult aanzienlijk minder transpireren en de oksels zullen aanmerkelijk droger blijven. Omdat er ook een deel van de haarzakjes wordt verwijderd, heeft Hidrosuctie als bijkomend effect mogelijke vermindering van de beharing.

De risico’

De meeste risico’s zijn tijdelijk van aard en bestaan uit locale irritatie van de huid en eventueel oppervlakkige blaarvorming. Ook zijn er in de eerste weken regelmatig onderhuidse bobbels en strengetjes waar te nemen. Deze verdwijnen vaak spontaan weer, al kan het huidoppervlak soms wat onregelmatig blijven. Tevens verdwijnt vaak midden in het behandelde gebied blijvend de haargroei.

Andere behandelmogelijkheden

Naast Hidrosuctie zijn er ook andere behandeling om overmatig transpireren tegen te gaan: injecties met botuline toxine (Botox™) en sinds kort ook de miraDry®.

De Botox™ behandeling verhelpt overmatige transpiratie van de oksels. De methode is zeer veilig en geeft een spectaculair resultaat. Injecties met Botox™ blokkeren de prikkeloverdracht van zenuwcel naar spier of klier. De zweetklieren worden geblokkeerd waardoor de zweetproductie stopt en het behandelde gebied droog blijft. Het effect is tijdelijk en houdt ongeveer 6-10 maanden aan.
De Botox™ behandeling geeft een tijdelijk effect omdat het de zweetklieren niet beschadigt maar blokkeert. Na verloop van tijd herstellen de klieren zich en keert het probleem terug. Juist doordat Botox™ geen schade aanricht, is de behandeling zeer veilig en geschikt voor herhaling, waarna het even goed werkt als na de eerste behandeling.

De miraDry® is een nieuwe oplossing voor overmatig transpireren. Hierbij wordt met behulp van selectieve magnetronstraling de huid in de oksels verhit, zodanig dat de zweetklieren op die plek worden vernietigd. Recent onderzoek suggereert dat na de behandeling met miraDry® het aantal zweetkliertjes met 80-90% afneemt. Het effect zou permanent zijn, maar lange termijn effecten zijn nog niet bekend.

Veel gestelde vragen

Wanneer kom je in aanmerking voor een hidrosuctie?
Hidrosuctie is geschikt voor iedereen die overmatig transpireert in de oksels. Maar wat is overmatig? Wat voor de een veel is, is voor de ander normaal. Als leidraad kunt u aanhouden dat u overmatig transpireert als u bijna dagelijks, ook bij normale inspanning, natte plekken in uw kleding krijgt.

Mag ik na de behandeling gewoon douchen?
De dag na de behandeling mag u al weer douchen.

Heb je daarna nog deodorant nodig?
Het zweten stopt niet helemaal, maar is sterk verminderd na de behandeling. Echt nodig is een deodorant niet, maar als het u om een lekker luchtje gaat of wanneer u de overgebleven transpiratie wilt verminderen, kunt u een deodorant of anti-transpirant blijven gebruiken. Het is maar wat u wilt.

Na hoeveel tijd mag ik mijn oksels weer ontharen?
Wanneer de huid helemaal tot rust is gekomen. Ontharen met een scheermesje kan al na enkele dagen.