Wij maken gebruik van de eCO2™ gefractioneerde laser voor een optimaal resultaat

Laserbehandelingen

Iedereen wil graag een mooie, gave huid. Maar helaas: niet iedereen heeft zo’n huid van nature. Lelijke haarvaatjes op de benen, couperose, ongewenste haargroei in het gezicht, ontsierende pigmentvlekken en oneffenheden ten gevolge van veroudering komen vaker voor dan u denkt. Laserbehandelingen kunnen hierin uitkomst bieden. Laserbehandelingen zijn er in verschillende soorten en maten met elk hun eigen behandeldoel. Sommige type lasers zijn geschikt voor het verwijderen van haren, andere voor het verwijderen van kleine bloedvaatjes. Bij Medisch Centrum ’t Gooi werken we vooral met een gefractioneerde CO2 laser.

De gefractioneerde CO2 laserbehandeling

Deze behandeling is een moderne medische lasertechniek met huidverbetering als doel. De diverse tekenen van veroudering en beschadiging van de huid worden hiermee aangepakt: huidverslapping, fijne rimpeltjes, een grove huid (poriën), pigmentvlekjes en bijvoorbeeld littekentjes na jeugdpuistjes. Niet alleen de huid van het gelaat, maar ook bijvoorbeeld die van de handruggen, hals en het decolleté worden verbeterd.
Bij de gefractioneerde lasermethode wordt de huid met microscopisch kleine laserstraaltjes behandeld. Rond ieder laserstraaltje blijft de huid intact. Daardoor geneest de huid sneller, egaler en met minder kans op bijwerkingen dan bij de traditionele laser die het hele huidoppervlak aanpakt (en beschadigt). Door het gebruik van deze laser treedt als het ware een vernieuwing van het huidoppervlak op en wordt collageen aanmaak in de diepere huidlagen gestimuleerd. Dit heeft als effect dat het huidoppervlak een betere structuur krijgt en rimpeltjes vervagen. Omdat iedere huid en ieder huidprobleem anders is, zal voor een advies op maat een persoonlijk consult noodzakelijk zijn. Hierin wordt bepaald of uw huid geschikt is voor deze behandeling en welke laserinstellingen nodig zijn om naar een huidverbetering te kunnen streven. Ook alternatieve en aanvullende laserbehandelingen zullen dan met u worden besproken. Vanzelfsprekend krijgt u over de periode voor en na de behandeling ook duidelijke instructies.

Niet alleen rimpels en verslapte huid; ook littekens, striae en grove poriën
Putjes in de wangen die ontstaan zijn na jeugdpuistjes (acne-littekens), grove poriën en littekens na bijvoorbeeld een ongeval, brandwonden of operatie kunnen ook worden verbeterd met de gefractioneerde CO2 laser. Door stimulering en herstructurering van het collageen kunnen deze afwijkingen gedeeltelijk worden gecorrigeerd.

Bij striae is er sprake van een lokaal extreem dunne huid, waarbij een groot verlies van structuur en de hoeveelheid elastine en collageen een rol speelt. Hier kan de gefractioneerde CO2 laser enige verbetering geven; de huid wordt weer wat steviger gemaakt door stimulatie van nieuwe collageenvorming en een samentrekkend effect. Verdwijnen zullen dit soort huidafwijkingen nooit.

Verschil met de klassieke CO2 laserbehandeling
Bij de gefractioneerde CO2 behandeling is de meeste zwelling na 3 dagen verdwenen. Verder is er gedurende enkele dagen een heel fijne, zeer geringe korstvorming te zien. Na een week is er, behoudens nog een geringe roodheid, van de bijwerkingen nauwelijks meer iets zichtbaar. De complicaties zoals die bij de klassieke CO2 behandeling kunnen optreden, worden vrijwel nooit meer gezien.
De gefractioneerde CO2 laser dringt diep in de huid door, maar laat een deel van de huid onbeschadigd, zodat een snelle genezing kan optreden. De fijne laserstraaltjes in het eerste plaatje vormen de zogenaamde MAC’s: Micro Ablative Collumns.
De ouderwetse behandeling met de CO2 laser geeft spectaculaire veranderingen. Het gehele huidoppervlak (deel van de opperhuid) wordt hiermee ‘verdampt’ en als de huid weer aangroeit verschijnt er uiteindelijk een fris en nieuw huidoppervlak. In de diepere huidlagen (lederhuid) treedt een dusdanig warmte-effect op dat collageenbundels direct samentrekken en de vorming van nieuw collageen wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt de huid strakker, steviger en verdwijnen rimpels.
Maar, laserbehandelingen met grote effecten hebben over het algemeen ook meer, langduriger en vaker blijvende bijwerkingen. De bijwerkingen van de klassieke CO2 laserbehandeling zijn te vergelijken met die van een tweedegraads brandwond. Gedurende een week komt er vocht uit de huid die warm en branderig aanvoelt. Ernstige roodheid neemt daarna heel langzaam af, maar een roze verkleuring kan vaak blijvend zijn. Vaak moest men enkele weken binnenshuis blijven. Verder kan littekenvorming optreden en worden niet zelden infecties en pigmentstoornissen, zoals een blijvende lichte kleur van de huid, gezien. Deze problemen zijn verleden tijd met de nieuwe eCO2™ gefractioneerde laser behandeling!

De behandeling en erna

Tijdens het informatiegesprek, waarvoor wij 40 minuten vrijmaken, wordt de behandeling uitgebreid met u besproken. Voorafgaande aan de behandeling wordt in de kliniek het gebied dat behandeld wordt ingesmeerd met een speciaal ontwikkelde, snelwerkende verdovende crème. De behandeling vindt plaats terwijl u rustig ligt. De huid wordt schoongemaakt met een desinfecterende oplossing. Nadat de eCO2™-laser is afgesteld op uw huid en uw ogen zijn beschermd begint de behandeling. Hierbij wordt gekoelde lucht over de huid geblazen. Iedere behandelpuls voelt als een warme prikkeling. De laser gaat 1 tot 2 keer over het huidgebied, om het zo egaal mogelijk te behandelen.
Als de behandeling klaar is wordt een verkoelende crème of gel en cool-packs aangebracht. Daarna mag u, nadat u een controleafspraak en telefoonnummers heeft meegekregen, naar huis. De roodheid en zwelling worden na 1-3 dagen duidelijk minder en zijn na een week nagenoeg verdwenen, evenals de minuscule korstjes, die aanvoelen als een wat ruwe huid. U mag twee dagen na de behandeling al make-up gebruiken. Bovengenoemde informatie staat uitgebreid beschreven in de folder die u krijgt als u een afspraak maakt voor de behandeling.

Meerdere laserbehandelingen

Gefractioneerde lasers zijn effectief voor de verbetering van de huid en toch mild met betrekking tot de bijwerkingen. Na één behandeling is er vaak al een resultaat zichtbaar. Aanvullende behandelingen zullen een extra effect geven. Zes weken na de behandeling is het mogelijk om een vervolgbehandeling te ondergaan. Medisch gezien kan dit al na 10 dagen, maar het cosmetisch effect van de behandeling laat zich pas na 6 weken zien. Vanaf dat moment heeft de huid de tijd gehad om zijn collageen en elastine maximaal aan te maken.Dit opteleffect voor het resultaat van behandelingen geldt niet alleen voor deze laserbehandelingen, maar ook voor bijvoorbeeld peelings, Thermage en flitslamp behandelingen.

Verschillende lasers, verschillende resultaten

Het gebruik en het waarom van de fractionele techniek is u ondertussen duidelijk. Maar het ene fractionele lasersysteem is het andere niet. Zo zijn er bijvoorbeeld CO2-lasers en YAG-lasers. Verschillende lasers hebben verschillende golflengten licht en daarmee een verschillend effect op de huid. Die verschillen kunnen zijn:
• de diepte waar de laserstraal kan doordringen in de huid (hoe dieper, hoe meer effect op de vermindering van de rimpels)
• het vermogen dat de laser kan leveren (kort gezegd; weinig vermogen, weinig effect)
• het systeem waarmee de laserstraal gefractioneerd wordt: dit kan een raster zijn, minuscule lensjes of een scanning technologie.

Wij maken gebruik van de eCO2™ gefractioneerde laser. Deze krachtige laser heeft de mogelijkheid om zowel oppervlakkig als diep te behandelen en bezit verschillende scanning-instellingen en nog vele andere geavanceerde technieken. Dit maakt de eCO2™ gefractioneerde laser tot een geavanceerde en zeer complete machine waarmee maximale resultaten op een veilige manier bereikt kunnen worden. De ervaren en getalenteerde specialist gebruikt de eCO2™ als een penseel om de verschillende huidgebieden optimaal te behandelen.

Combinaties met andere behandelingen

Een aanvullend effect kan vaak bereikt worden door bepaalde (rimpel)behandelingen te combineren. Door bijvoorbeeld botulinetoxine A injecties (Botox® of Dysport®) en hyaluronzuur fillers (Juvederm®, Belotero®, Restylane®) of lipofilling in combinatie met de eCO2™-behandeling toe te passen, kunnen met relatief kleine ingrepen grotere en completere resultaten worden bereikt.