Lipolyse injecties tegen kleine vetophopingen

Medisch Centrum ‘t Gooi heeft als kliniek voor cosmetische chirurgie in Nederland een ruime ervaring opgebouwd met Lipolyse injecties. Dit is de oplossing voor mensen die kleine plaatselijke vetbobbels niet weg krijgen door middel van sporten of het volgen van een dieet en geen liposuctiebehandeling willen ondergaan. In 1995 ontwikkelde de Zuid-Amerikaanse dermatoloog Dr. Rittes een procedure om de stof Phosphatidylcholine (PPT) rechtstreeks in plaatselijk vetweefsel te injecteren. Ook zit er De-oxychelaat in deze vloeistof. Het blijkt dat dit de meest werkzame stof is. De methode is vooral geschikt voor kleinere gebieden zoals de onderkin, de kaaklijn en bijvoorbeeld een vetophoping boven een keizersnede litteken maar ook vetophopingen op de benen, heupen en buik kunnen met Lipolyse-injecties aangepakt worden.

Hoe werkt Lipolyse?

Door middel van meerdere prikjes wordt de stof Phosphatdylcholine (PTT) uit sojabonen rechtstreeks in de vetophopingen geïnjecteerd. Dit bestanddeel van sojabonen is in staat om de verbinding tussen de vetcellen te verbreken. Daardoor wordt het vet geleidelijk aan vloeibaar, zodat het heel eenvoudig via de urine en ontlasting uit het lichaam kan worden afgevoerd.Zo wordt de vetlaag langzaam dunner. Nieuw vet wordt, net zoals na liposculpture, gelijkmatiger over het lichaam verdeeld. Daardoor worden nieuwe vetophopingen in de toekomst voorkomen. Er worden ook uitstekende resultaten bereikt bij de behandeling van cellulitis (sinaasappelhuid). Uit onderzoek is niet gebleken dat het gesmolten vet weer terugkomt. Niettemin kan gewichtstoename er toe leiden dat nieuw vet zich afzet op de behandelde plaatsen. Lipolyse injecties zijn geen vervanging voor lichaamsbeweging en bewuste voeding en bieden geen oplossing voor zeer zwaarlijvige mensen.

Wat zijn de behandelingsgebieden?

Een behandeling met Lipolyse injecties is uitsluitend geschikt om kleine vetophopingen in het lichaam af te breken. De geschikte behandelingsgebieden zijn:

 • Gezicht
  • Onderkin
  • Kaaklijn (hamsterwangen)
 • Lichaam
  • Binnen- en buitenkant van de bovenbenen
  • Achterkant bovenbenen (contour billen)
  • Zwembandjes (bij mannen)
  • Heupen
  • Boven- en onderbuik
  • Vetophopingen op schouders, rug en bovenarmen
  • Binnenkant knieën
 • Behandeling van cellulitis
 • Lipomen

Geen vervanging voor Liposculpture

Met Lipolyse injecties kunnen uitsluitend kleinere vetophopingen verwijderd worden. Deze relatief nieuwe techniek is dan ook absoluut geen vervanging voor liposuctie. Om grotere vetophopingen te laten verdwijnen is én blijft tumescent liposculpture onder plaatselijke verdoving de beste methode. Doordat dokter Habbema als expert op gebied van liposculpture ook deze behandeling in perfectie uitvoert, kan iedere man of vrouw met kleinere of grotere wensen ten aanzien van plaatselijke vetverwijdering worden geholpen.

De behandeling

Het aantal behandelingen met Lipolyse injecties dat nodig is voor een goed resultaat is afhankelijk van de locatie en de grootte van de vetophopingen. Meestal zijn twee tot vier behandelingen met een interval van zes tot acht weken voldoende. Het uiteindelijke resultaat is na vier tot zes weken te beoordelen. Het grote voordeel van Lipolyse is, dat het geen belastende behandeling is. De meeste mensen kunnen direct terugkeren naar hun werk of andere activiteiten. Een behandeling aan het gezicht kan wel enkele dagen zichtbaar zijn door blauwe plekken en geringe zwelling. Er gelden geen beperkingen ten aanzien van sporten, douchen of blootstelling aan zonlicht (inclusief zonnebank). Het resultaat is blijvend, mits hetzelfde gewicht wordt behouden. Meer dan 80 procent van de patiënten is tevreden na 2 tot 3 behandelingen.

Risico’s

Tijdelijke bijwerkingen van de behandeling kunnen zijn roodheid, zwellingen, bloeduitstortingen, gevoeligheid bij aanraken, branderige pijn, jeuk, diaree, doorbraakbloeding bij vrouwen of algehele malaise. Na enkele dagen zullen de klachten in het behandelde gebied verdwenen zijn. Structurele bijwerkingen zijn niet geconstateerd door de bevoegde artsen die deze behandeling uitvoeren. De behandeling mag niet worden toegepast bij: kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven en diabetici. Lipolyse is nog niet officieel geregistreerd als behandelingsmethode om overtollig vet te verwijderen, maar wordt al jarenlang door doktoren gebruikt als medicament om de lever te beschermen en om vetembolie in het bloed te voorkomen. Een ander voorbeeld met een behandeling die heel lang niet officieel erkend was maar wel wereldwijd vele miljoenen keren is toegepast is Botox®. Sinds kort is deze behandeling tegen rimpels overigens wel geregistreerd voor esthetische ingrepen door de Amerikaanse F.D.A. Uit de duizenden behandelingen die inmiddels door dr. Rittes en Dr. Hasengschwandtner zijn uitgevoerd, blijkt dat er aan Lipolyse injecties geen gezondheidsrisico’s of bijwerkingen verbonden zijn. De artsen die deze behandeling toepassen blijven hun ervaringen intensief uitwisselen via het internationale LipolyseNetwork.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over lipolyse of wilt u behandeld worden? Maakt dan een afspraak voor een informatiegesprek in onze kliniek. De behandelend arts geeft tijdens het gesprek een persoonlijk advies en bespreekt de mogelijkheden en het te verwachten resultaat.