Minilift – S-lift

Dankzij de samenwerking met de gerenommeerde arts dr. Jan de Jong kunt u ook voor een S-lift, ook wel minilift genoemd, terecht bij Medisch Centrum ‘t Gooi. Dokter de Jong is KNO arts en één van de meest ervaren chirurgen op het gebied van gezichtsoperaties. Met zijn meer dan vijfentwintig jaar ervaring in esthetische en reconstructieve aangezichtschirurgie past hij goed binnen de filosofie van onze kliniek, waar veiligheid en deskundigheid boven alles gaan. Dokter de Jong is een autoriteit als het gaat om een uiterst verfijnde hals- en gezichtslift. Tevens is hij gespecialiseerd in het corrigeren van flaporen, oorlellen en oogleden.

De behandeling

Een minilift is geschikt voor mensen bij wie er sprake is van slechts milde huidverslapping. De behandeling zorgt voor verstrakking langs de kaakrand en de wangen. In tegenstelling tot een complete facelift is een minilift nauwelijks belastend en deze gebeurt altijd onder plaatselijke verdoving. U gaat dezelfde dag weer naar huis.

Voorafgaand aan de behandeling
Voorafgaand aan de behandeling zijn geen speciale maatregelen nodig. Indien er in het te behandelen gebied een actieve ontsteking of infectie is, of als u zwanger bent, dan behandelen wij u niet. U kunt uw eigen dagcrème aanbrengen, maar geen make-up.

Hoe verloopt de behandeling
Het te behandelen gebied wordt eerst door de arts nauwkeurig afgetekend. Daarna wordt het gebied geïnjecteerd met een verdovingsvloeistof, die er tegelijkertijd voor zorgt dat er nauwelijks bloedingen ontstaan. Nadat een smal reepje huid in de vorm van een S is losgesneden en verwijderd, wordt het gebied gehecht. Dit gebeurt in twee huidlagen. In de onderste huidlaag zullen de hechtingen oplossen, de zichtbare hechtingen worden na een week verwijderd. Voor opvallende littekens hoeft u niet bang te zijn. De ragfijne sneetjes, die vlak voor het oor langs lopen, zijn al snel vrijwel onzichtbaar.

Doet de behandeling pijn?
Voor de verdovende injecties worden dunne naaldjes gebruikt. Toch kan het zijn dat de prikjes als enigszins gevoelig ervaren worden. In andere gevallen ervaart men juist het injecteren van de vloeistof als onprettig. Desondanks is het nooit nodig om vooraf pijnstillende maatregelen te nemen.

Na de behandeling
Na de ingreep zult u weinig last hebben van napijn. Wel zal uw gezicht de eerste drie à vier dagen wat gezwollen zijn. Om de zwellingen en de druk op de huid te verminderen draagt u de eerste paar dagen een elastische bandage. Verstandig is een weekje vrij te nemen en het rustig aan te doen. Maar na een week kunt u gerust weer aan het werk.

Het resultaat

Het uiteindelijke resultaat is na pakweg vier weken zichtbaar. Maar verwacht niet dat u er na de ingreep opeens vijftien jaar jonger uitziet. Het resultaat van een minilift is natuurlijk en subtiel, dus geen strak getrokken effect. Zonder dat uw gezicht veel verandert, ziet u er beter en jeugdiger uit. Hoe lang dit effect zichtbaar blijft, hangt van de voortschrijdende veroudering af. Want die gaat gewoon door. Bij de een is dat vijf en bij de ander is dat tien jaar. Dankzij het natuurlijke, subtiele eindresultaat, kunt u de operatie herhalen.

De risico’s

Zoals bij elke operaties zijn er ook aan een minilift risico’s verbonden. Hoewel het zelden voorkomt, is er een zeer kleine kans op een infectie. De mogelijkheid bestaat dat uw huid na de operatie plaatselijk gevoelloos en dof aanvoelt. Dit kan weken, soms maanden duren. Maar het gevoel komt terug. Ook is er altijd een kans op plaatselijke bloeduitstortingen, die overigens altijd weer verdwijnen.

Andere behandelmogelijkheden

Een minilift is geschikt voor mensen bij wie er sprake is van slechts milde huidverslapping. De behandeling zorgt voor verstrakking langs de kaakrand (hamsterwangen) en de wangen. Hamsterwangen kunnen ook behandeld worden door ze te ‘maskeren’ met strategische filler-injecties eromheen. Volumeverlies van de wangen kan in sommige gevallen ook met (diepe) filler-injecties behandeld worden.

Een minilift is geen oplossing voor rimpels bij uw bovenlip en ogen, evenmin voor een gerimpelde hals. Daar zijn weer andere behandelmethoden voor, die u zo nodig kunt combineren met de minilift. Ook een onderkin verdwijnt er niet door. In dat geval kunt u liposuctie of een lipolysebehandeling overwegen, zo nodig in combinatie met de minilift.

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een facelift en een minilift?
Bij een complete facelift wordt uw hele gezicht gelift. Zo’n operatie, die meestal onder narcose gebeurt, wordt eigenlijk nog nauwelijks uitgevoerd. Bij een minilift wordt alleen het middelste en onderste deel van het gezicht gecorrigeerd, samen met de kaaklijn en een klein gedeelte van de hals. Deze ingreep is veel minder belastend en geeft een veel natuurlijker effect.

Hoe lang duurt de operatie?
Hooguit twee en een half uur. Daarna kunt u al weer vrij snel naar huis.

Wat voel ik tijdens de operatie?
Door de plaatselijke verdoving voelt u niets. Maar u bent wel wakker. Vindt u dat doodeng, dan kunt u altijd vragen om een kalmeringsmiddel.

Mag ik gewoon douchen?
Stap gerust onder de douche, maar zet wel een grote badmuts op, die de hechtingen beschermt tegen het water.

Ben ik in de week na de operatie wel toonbaar?
Door de zwellingen en eventuele bloeduitstortingen ziet u er niet echt op uw voordeligst uit. Iemand die voor u die week de boodschappen doet is daarom zo gek nog niet.

Is het mogelijk om in een moeite een ooglift en een minilift te laten doen?
Dat is geen enkel probleem.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een minilift?
Er moet wel voldoende overtollige, verslapte huid zijn dat weggesneden kan worden. Stoort u zich alleen aan die kleine hamsterwangetjes, dan kunt u misschien beter voor een lipolysebehandeling of een mini-liposuctie kiezen.