Onderkin en kaaklijn

Naarmate de jaren vorderen wordt de kaaklijn minder strak, krijg je een onderkin en kunnen er hamsterwangen ontstaan. Ook kan het vet zich ophopen onder de onderkin, waardoor de halscontour uitzakt en de kaaklijn vervaagt. Er zijn een aantal mogelijkheden om de contouren weer te verbeteren om de onderkin te laten verwijderen en weer een strakke kaaklijn en kin te krijgen.

Onderkin en hamsterwangen hoe komt dat?
Gedurende het leven gaat zich vet ophopen in bepaalde delen van het gelaat (bijvoorbeeld in de hals en langs de kaaklijn), terwijl in andere gebieden dit juist weer afneemt (bijvoorbeeld op de jukbeenderen). Daarbij verslapt de huid ook nog eens waardoor deze meer gaat hangen. Zo ontstaan kleine ‘zakjes’ achter de kin langs de kaaklijn (hamsterwangen) waardoor de strakke kaak in de loop van de tijd verdwijnt. Onder de kin wordt de huid slap en vult zich met vet, zo ontstaat de onderkin.

Die storende onderkin en hamsterwangen, hals en kaaklijn kunnen meestal fraai worden verbeterd door het vet te verwijderen middels tumescente liposculpture. Hierdoor wordt niet alleen het volume weer normaal, de huid trekt ook nog eens samen: het lipolift effect (oor meer informatie over lipolift, klik hier). Hierdoor wordt de huid weer strakker tegen de hals en nek getrokken. Zonder duidelijk zichtbare littekens (enkele kleine sneetjes) kan met een weinig ingrijpende behandeling met deze liposuctie-halslift een fraaie verbetering worden bereikt. Pas wanneer ook de halsspieren verslapt zijn of er een zeer groot overschot aan huid is, kan een operatieve halslift in aanmerking komen.

Kuiltjes tussen de hamsterwangen en kin
Voor de hamsterwangen kunnen kuiltjes ontstaan waardoor de kaaklijn niet meer gelijkmatig door loopt. Deze kuiltjes kunnen worden opgevuld met een filler.

Kaaklijn strakker maken
De hele kaaklijn kan aanzienlijk strakker worden gemaakt door het vet met de speciale liposuctie techniek; tumescente liposculpture te verwijderen. Hierdoor wordt tevens de huid strak getrokken. Pas wanneer de huid ernstig is verslapt zal dit niet meer lukken en moet een face-lift worden uitgevoerd.

De kincorrectie
De vorm van de kin speelt een belangrijke rol in het profiel van het gezicht. Zowel het vooraanzicht als het zijaanzicht kunnen bij een kin die te ver naar voren of naar achteren staat als storend worden ervaren. Wanneer de kin te ver naar achteren staat kan met Lipofilling, een kinprothese, of het gebruik van een filler meer volume aan de kin worden gegeven. Hierdoor ontstaat meer kinprofiel en een betere projectie. Het plaatsten van een kinprothese is een eenmalige behandeling. Met lipofilling en het gebruik van fillers kan de kin worden opgebouwd in een of meerdere behandelingen.

Met een kaakcorrectie wordt, om een te kleine onderkaak te verlengen, middels een chirurgische ingreep de onderkaak of de kin zo gespleten dat deze als het ware kan uitschuiven. Nadat de onderkaak naar voren is geschoven, bestaat er nog steeds contact tussen de botdelen zodat ze weer aan elkaar kunnen groeien.

Veel gestelde vragen

Trekt de huid weer strak nadat vet is weggehaald?
Ja. Wij passen een speciale techniek van liposuctie toe waardoor niet alleen het vet verdwijnt, maar ook de huid strakker trekt. Hierdoor is het vaak niet nodig een facelift uit te voeren. Dit verstrakkende effect is bij de lipolyse of laser-lipolyse maar in geringe mate aanwezig en deze behandelingen hebben dus niet onze voorkeur.

Kan je met een filler de kaaklijn verbeteren?
Met een filler kan je de kuitjes voor de hamsterwangen opvullen, waardoor de kaaklijn verbetert. Vaak wordt het beste resultaat bereikt indien de hamsterwang wordt aangepakt met een mini-liposuctie en het resterende kuiltje wordt opgevuld.

Kan je met Botox de kaaklijn verbeteren?
Sommige mensen kijken sip doordat ze de mondhoeken naar beneden trekken. Dit kan je met Botox tegengaan. De kaaklijn zelf kan je alleen bij jongen mensen die al een strakke kaaklijn hebben nog een fractie verbeteren met Botox (Nefertiti lift), maar dit geeft een uiterst gering en onbetrouwbaar resultaat.

Kan je behalve met liposuctie het vet van de onderkin op een andere manier verwijderen?
Mits liposuctie op een speciale manier wordt uitgevoerd geeft dit veruit de beste resultaten. Lipolyse, waarbij een stofje in het vet wordt gespoten, kan vet iets verminderen, maar dit gebeurt niet zo gelijkmatig als met liposuctie en de huid trekt minder strak. Bovendien kunnen maar heel kleine hoeveelheden worden verwijderd. Deze behandeling komt dus niet vaak in aanmerking.
Laser lipolyse kan je hier erg goed mee vergelijken. Het geeft slechts kleine veranderingen en een beperkt strak trekkend effect van de huid.

Meer informatie

Heeft u nog vragen of wilt u direct behandeld worden aan uw onderkin of hamsterwangen? Maakt dan een afspraak voor een intake gesprek in onze kliniek. De behandelend arts zal de behandelmogelijkheden met u doornemen en zo goed mogelijk antwoord geven op uw vragen.