Ooglidcorrectie

Ogen spreken boekdelen. Ze vertellen hoe u zich voelt, zonder dat u iets hoeft te zeggen. Het kan dan ook vervelend zijn als uw ogen er altijd moe uitzien, terwijl u zich juist heel fit en energiek voelt. Zo’n vermoeide blik kan ontstaan als de bovenoogleden gaan hangen, of als zich onder de ogen wallen vormen. In die gevallen kan een ooglidcorrectie ervoor zorgen dat u weer een uitgeruste, open blik krijgt. Bij Medisch Centrum ‘t Gooi bent u daarvoor aan het juiste adres. In deze kliniek wordt u behandeld door een ervaren arts, die zich heeft gespecialiseerd in plastische oogcorrecties. Indien u een medische indicatie heeft voor een bovenooglidcorrectie (uw gezichtsvermogen wordt belemmerd door een overhangend bovenooglid) en u voor vergoeding in aanmerking wilt komen dan kan deze behandeling niet bij ons worden uitgevoerd.

De behandeling

In een intake gesprek kunt u uw wensen kenbaar maken en zullen wij met u de geschikte behandelmethodes bespreken. Het is belangrijk om hierbij aandacht te hebben voor uw verwachtingen, om zo teleurstellingen te voorkomen. Er bestaan verschillende benaderingen van een ooglidcorrectie. Hierbij kunt u denken aan een correctie van de boven- of juist de onderoogleden. In sommige gevallen kan het zijn dat de arts u juist een wenkbrauwlift adviseert. Dit is een ander type ingreep. Deze verschillen zullen wij met u bespreken tijdens het intakegesprek.

De bovenooglidcorrectie
De bovenooglidcorrectie is bedoeld om hangende oogleden te corrigeren. Er wordt een dun sneetje gemaakt in de arcadeboog, waarna een stukje huid wordt weggehaald. Tevens wordt een stukje van de onderliggende spier en eventueel vetweefsel weggehaald. Het sneetje wordt vervolgens op een speciale manier gehecht, waardoor het litteken nauwelijks zichtbaar is.

De onderooglidcorrectie
Bij een onderooglidcorrectie kunnen wallen onder de ogen aangepakt worden. Door een klein sneetje te maken onder de wimperrand kan het overtollige vet onder de huid worden verwijderd. Eventueel kan ook een klein stukje huid worden weggesneden. Het sneetje wordt gehecht met heel fijn hechtmateriaal en laat een nauwelijks zichtbaar litteken achter. Zonodig kan vetweefsel worden verplaatst om donkere wallen tevens te verhelpen, soms ook wel de Hamra techniek genoemd. Tegenwoordig worden de donkere kringen rond de ogen vaak behandeld met opvulmaterialen waardoor een onderooglidcorrectie kan worden voorkomen of uitgesteld.

De transconjunctivale ooglidcorrectie
Het verwijderen van wallen onder de ogen kan ook op een ander manier gebeuren namelijk via de binnenkant van het ooglid. Het voordeel van deze transconjunctivale ooglidcorrectie is dat er geen spieren doorgesneden hoeven te worden om bij het vet te komen. Bovendien laat deze ingreep geen littekens achter. Deze methode is vooral geschikt als er alleen vet verwijderd moet worden. Indien het noodzakelijk is om ook wat huid weg te halen, dan kan dat eventueel via een klein sneetje gebeuren.
Een ooglidcorrectie wordt poliklinisch uitgevoerd. De operatie duurt (afhankelijk van wat er moet gebeuren) één tot tweeënhalf uur. Daarna kunt u gewoon naar huis.

De interne wenkbrauwfixatie
Hierbij wordt via de snede die wordt gebruikt voor de bovenooglidcorrectie, de binnenzijde van de huid vastgezet aan het voorhoofd. Hiermee wordt de wenkbrauw iets gelift, zonder dat een grote operatie (voorhoofdslift) hoeft te worden uitgevoerd.

Voorafgaand aan de behandeling
Voorafgaand aan de behandeling zijn geen speciale maatregelen nodig. Indien er in het te behandelen gebied een actieve ontsteking of infectie is, of als u zwanger bent, dan behandelen wij u niet. U kunt uw eigen dagcrème aanbrengen, maar geen make-up.

Hoe verloopt de behandeling
De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving, er komt dus geen narcose aan te pas. Het te behandelen gebied wordt eerst door de arts nauwkeurig afgetekend. Daarna wordt met een dun naaldje de lokale verdoving langzaam ingespoten. De verdoving werkt snel. Kort na toediening van de verdoving zal de arts met de ingreep beginnen. De afgetekende huid (en eventueel onderliggend spier- en vetweefsel) wordt chirurgisch verwijderd. Tot slot wordt de huid gehecht en het geopereerd gebied verbonden. De hechtingen worden na 1 week verwijderd.

Doet de behandeling pijn?
Voor de verdovende injecties worden dunne naaldjes gebruikt. Toch kan het zijn dat de prikjes als enigszins gevoelig ervaren worden. In andere gevallen ervaart men juist het injecteren van de vloeistof als onprettig. Desondanks is het nooit nodig om vooraf pijnstillende maatregelen te nemen.

Na de behandeling
Door de ingreep zal zich in de oogleden veel vocht ophopen en gaan de oogleden (zowel onder als boven) flink opzetten en daarbij wat pijnlijk worden. Wij adviseren daarom het operatiegebied de eerste 24-48 uur enkele malen per dag met lichte druk te koelen middels ijskompressen of koelbril. Daarnaast is het van belang om de eerste twee weken na de ingreep fysieke inspanning (sporten, drukverhogende activiteiten), bukken en vliegen te mijden. Hierdoor kunnen bloedingen ontstaan en kan teveel druk op het litteken komen. Het dragen van een zonnebril gedurende enkele dagen wordt aangeraden om knijpen van de oogleden te voorkomen

Het resultaat

In de eerste weken na de ingreep zal het lichaam volop bezig zijn met het herstel. U kunt in deze periode nog vocht vast houden in het behandelde gebied, of blauwe plekken ervaren. De hechtingen kunnen na 1 week verwijderd worden. Het eindresultaat zal ongeveer na 2 à 3 maanden langzaam zichtbaar worden.

De risico’s

Ooglidcorrecties worden beschouwd als veilige ingrepen en worden bij Medisch Centrum ’t Gooi alleen uitgevoerd door artsen met jarenlange ervaring op dit vlak. Doch, bijwerkingen en complicaties zijn nooit helemaal uit te sluiten. Mogelijke bijwerkingen van de ingreep zijn zwelling van de oogleden, roodheid, blauwe plekken, pijn en vermoeidheid op de dag van de ingreep en enkele dagen erna. Mogelijke, zeldzaam optredende complicaties zijn persisterende roodheid, een infectie, opvallende littekenvorming, een allergische reactie op de verdoving of verbandmiddelen of droge ogen.

Het kan theoretisch voorkomen dat de oogleden na de ingreep, als gevolg van de vochtophingen of door het wegnemen van te veel huid, niet meer volledig sluiten. Dit is meestal van tijdelijke aard en verdwijnt binnen enkele weken. Ook kan er een asymmetrie van de oogleden ontstaan. Indien dit aanhoudt kan het natuurlijk gecorrigeerd worden.

Andere behandelmogelijkheden

Soms zijn niet alleen de oogleden het probleem. De wenkbrauwen kunnen zwaar naar beneden hangen, het voorhoofd kan denk- of fronsrimpels vertonen en ook rondom de ogen kan de huid rimpelig zijn. In deze gevallen kan een ooglidcorrectie prima worden gecombineerd met een andere ingreep voor een optimaal resultaat.

Voor een mooier resultaat: de combinatie-aanpak
Rimpels kunnen worden verminderd met een chemische peeling of laser-resurfacing. Daarbij wordt een dun laagje van de huid afgehaald, zodat een gladdere huid zichtbaar wordt. Voor expressierimpels in het voorhoofd of tussen de wenkbrauwen kunnen botulinetoxine (Botox™) injecties de oplossing zijn. Bij deze methode worden de spiertjes die verantwoordelijk zijn voor deze rimpels met kleine prikjes gedeeltelijk buiten werking gesteld. Het effect van deze behandeling is tijdelijk. Na ongeveer 3 tot 6 maanden gaan de spieren weer werken en komen de rimpels geleidelijk terug. De behandeling kan dan worden herhaald. Ook kan het verloren gegane volume onder de wenkbrauwen worden hersteld met opvulmaterialen. Donkere kringen onder de ogen kunnen vaak met opvulmaterialen sterk worden verminderd, zonder dat een onderooglidcorrectie wordt uitgevoerd.

Veel gestelde vragen

Wat is een bovenooglidcorrectie?
De bovenooglidcorrectie is bedoeld om hangende oogleden te corrigeren. Er wordt een dun sneetje gemaakt in de arcadeboog, waarna een stukje huid wordt weggehaald, plus een stukje van de onderliggende spier en eventueel vetweefsel. Het sneetje wordt vervolgens op een speciale manier gehecht, zodat het litteken nauwelijks zichtbaar is.

Wat is een onderooglidcorrectie?
Bij een onderooglidcorrectie kunnen wallen onder de ogen aangepakt worden. Door een klein sneetje te maken onder de wimperrand kan het overtollige vet onder de huid worden verwijderd. Eventueel kan ook een klein stukje huid worden weggesneden. Het sneetje wordt gehecht met heel fijn hechtmateriaal en laat een nauwelijks zichtbaar litteken achter.

Is het resultaat van een ooglidcorrectie blijvend?
Net als bij elke andere cosmetische ingreep geldt dat het verouderingsproces van de huid gewoon doorgaat. Dat betekent dat het soms nodig kan zijn om een ooglidcorrectie na een aantal jaren te herhalen. Maar in veel gevallen is één ingreep voldoende.