Spataderen verwijderen

Spataderen zijn vaak kronkelende, vergrote aderen die soms ook voelbaar zijn. Elke ader kan een spatader worden, maar in de praktijk komen ze het meest aan de benen voor. Dit is het gevolg van het staan en rechtop lopen waarmee er een verhoogde druk op de aderen in de benen ontstaat. Gelukkig zijn spataderklachten, in een milde vorm, ‘slechts’ een cosmetisch probleem. Echter, bij sommige mensen kunnen ze pijn en ongemak veroorzaken, alsmede een zwaar gevoel in de benen, het vasthouden van vocht in de benen, spierkrampen, jeukklachten, huidverkleuringen en, in een vergevorderd stadium, ook eczeemklachten en huidzweren. Bij dergelijke klachten is het zeker raadzaam een arts te consulteren en de verschillende behandelmogelijkheden te bespreken, zoals het dragen van steunkousen of een therapie gericht op het verwijderen van de spataderen. De behandeling hoeft zich niet te beperken tot mensen met daadwerkelijke ongemakken of (pijn-) klachten als gevolg van de spataderen. Ook cosmetisch storende spataderen kunnen goed behandeld worden.

Oorzaak spataderen

Slagaders voeren bloed van het hart naar de rest van je weefsels. Aderen leiden het bloed terug uit de rest van je lichaam naar je hart, zodat het bloed kan circuleren. Om het bloed naar je hart terug te laten stromen, moeten de aderen in de benen werken tegen de zwaartekracht in. Spiercontracties in je onderbenen helpen je aderen door te fungeren als ‘pompen’ die het bloed omhoog duwen. Kleine kleppen in je aderen openen wanneer het bloed in de richting van je hart stroomt en sluiten om te voorkomen dat het bloed achteruit (naar beneden) stroomt. Als deze kleppen het niet doen, dan kan het bloed de verkeerde kant op stromen en neemt de druk op de aderen toe. Hierdoor raken de aderen verdikt en worden zo kronkelig: spataderen.

Behandelmogelijkheden

Spataderen zijn feitelijk aderen die niet goed functioneren, is behandeling hiervan gericht op het ‘verwijderen’ van de spataderen. Dit kan op verschillende manieren bewerkstelligd worden:

Sclerotherapie

Bij deze procedure, injecteert de arts de kleine en middelgrote spataderen met een oplossing wat zorgt voor verlittekening en ‘dichtgroeien’ van de aders. Na een paar weken zullen de spataderen langzaam vervagen. In sommige gevallen kan het nodig zijn meerdere keren te behandelen. Voor sclerotherapie is geen verdoving nodig.

Flebectomie volgens Müller

Bij een flebectomie verwijdert de arts de (middelgrote) spatader door een reeks van kleine openingen in huid te prikken. De huid wordt van tevoren plaatselijk verdoofd. Nadat de sneetjes gemaakt zijn wordt de spatader met kleine haakjes verwijderd. Na de behandeling wordt het been verbonden. De kleine sneetjes genezen als littekentjes die over het algemeen amper zichtbaar zijn.

Endovasculaire lasertherapie (EVLT)

Bij deze ingreep brengt de arts onder plaatselijke verdoving een dunne lasertip in de ader. De laser ‘brandt’ de ader van binnenuit dicht waardoor deze verlittekent en met de tijd verdwijnt. EVLT is alleen geschikt voor de grotere spataderen (stam-aderen).

Endovasculaire ablatie met hoogfrequente radiogolven (VNUS)

De VNUS-ingreep lijkt enigszins op de EVLT-ingreep. Ook hier wordt de ader van binnenuit vernietigd. De arts brengt een dunne buis (katheter) in de spatader en door verwarming van de punt van de katheter schroeit de spatader dicht. De katheter wordt tijdens de verhitting langzaam teruggetrokken waardoor de spatader over de gehele lengte aangepakt kan worden. Ook deze procedure wordt doorgaans alleen uitgevoerd voor groter spataderen (stam-aderen).

Naast de bovengenoemde behandelingen zijn er ook nog ingrepen die door de (vaat-)chirurg uitgevoerd worden, zoals spataders strippen en endoscopische aderchirurgie. Dit zijn ingrijpende procedures met een aanzienlijke hersteltijd en worden toegepast bij complexe en diep gelegen spataderen.

Behandeling middels EVLT en VNUS, maar ook het chirurgisch strippen van spataders en endoscopische ader chirurgie, vinden plaats in specialistische, flebologische centra. De gangbare (en cosmetisch storende) spataderen zijn goed te behandelen met sclerotherapie en flebectomie.

De huidige behandelingen voor spataderen zijn alle effectief indien juist toegepast. Echter, het ontwikkelen van spataderen kan men beschouwen als een chronische aandoening. In vrijwel alle gevallen zullen na verloop van tijd nieuwe spataderen ontstaan.

Vragen

Heeft u vragen over spataderen of wilt u behandeld worden? Maak dan een afspraak voor een intake gesprek in onze kliniek. De behandelend arts zal uitgebreid de behandelmogelijkheden met u doornemen en zo goed mogelijk antwoord geven op uw vragen.